'DOVOLJNO SMO ZRELI'

Grabar-Kitarović o Prevlaci: Bolje se dogovoriti nego ići na sud

06.05.2016 u 12:14

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak za podgorički neovisni dnevnik Vijesti da Crna Gora i Hrvatska trebaju još jednom pokušati dogovorom riješiti spor oko Prevlake, prije nego što se to pitanje iznese pred međunarodni sud. 'Smatram da bi trebalo pokušati doći do utvrđivanja zajedničke državne granice naposrednim dogovorom i sklapanjem ugovora o granici prije nego odlučimo da ovo pitanje iznesemo pred neko međunarodno pravosudno tijelo', kazala je Grabar-Kitarović

Prema njenim riječima, mora se poći od međunarodnopravnog načela poštivanja bivših republičkih granica, 'kako su obje naše države prihavatile u svojim temeljnim dokumentima'.

'A i o izlaženju pred neko međunarodno tijelo, bilo međunarodni sud, bilo arbitražu, također se trebalo usuglasiti', kazala je Grabar-Kitarović. Predsjednica Hrvatske ocijenila je da je od uspostavljanja 'privremenog' režima na Prevlaci prošlo previše vremena. 'Mislim da smo dovoljno zreli da se ovi pitanje riješi u duhu dobrosusjedskih odnosa i prijateljstva', poručila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica u petak i subotu boravi u Budvi gdje će sudjelovati na forumu posvećenom globalnoj i regionalnoj sigurnosti. Na forum pod nazivom 2BS ('To Be Secure'), koji se bavi pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti te sigurnosti u jugoistočnoj Europi, predsjednica Grabar-Kitarović sudjeluje drugu godinu zaredom, a svojim sudjelovanjem iskazuje potporu naporima Crne Gore u uključivanju u euroatlantske integracije.

Osim u petak na otvaranju ovogodišnjeg foruma pod nazivom 'Globalna sigurnost u opasnosti - izazovi i odgovori', Grabar-Kitarović će u subotu, zajedno s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, sudjelovati kao govornica na predsjedničkom forumu pod nazivom 'Zajednička sigurnost – zajednička odgovornost'.

Osim hrvatske predsjednice, Vujanovića i Pahora, na skupu će sudjelovati i crnogorski premijer Đukanović, brojni ministri vanjskih poslova, ministri obrane i veleposlanici iz zemalja jugoistočne Europe, te visoki dužnosnici NATO-a i EU-a.

Na ovom, šestom po redu forumu, razgovarat će se o budućnosti NATO-a, izbjegličkoj krizi, odnosu Rusije sa Zapadom, izborima u Americi i utjecaju na američku vanjsku politiku, IS-u, kao i o globalnim i regionalnim sigurnosnim pitanjima koja su od važnosti za saveznike i partnere uoči predstojećeg summita NATO-a u Varšavi.
Skup će otvoriti crnogorski premijer Đukanović, a govorit će i predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera i američka veleposlanica u Podgorici Margaret Ann Uyehara.
Uvodni govor održat će zamjenik glavnog tajnika NATO-a veleposlanik Alexander Vershbow, a očekuje se i izlaganje ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavasoglua.