SOBOL U POLIGRAFU HR-A

'Predsjednica je svoja saznanja trebala podijeliti s DORH-om'

06.05.2016 u 11:36

Bionic
Reading

Hoće li Državno odvjetništvo reagirati na optužbe predsjednice Republike da je bivši šef SOA-e Lozančić bio Milanovićev osobni obavještajac? Je li HDZ-ovo 'ne' novom šefu tajnih službi Markiću uskraćivanje potpore premijeru Oreškoviću? Vodi li novi sukob premijera, predsjednice, HDZ-a i Mosta zbog tajnih službi u prijevremene izbore? O tome su u Poligrafu govorili Željko Dilber iz HDZ-a, SDP-ova zastupnica Gordana Sobol, stručnjak za sigurnosne službe Bono Marjanović i komentator HRT-a Tihomir Vinković

Gordana Sobol napomenula je da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prva počela rješavati svoje nezadovoljstvo radom tajnih službi. Smatra da je to bilo nezadovoljstvo i Domoljubne koalicije, ali je predsjednica tu priču izvela neusklađeno s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

'Kada institucija predsjednika države optužuje nekoga da je radio nezakonito, a pritom ne daje dokaze jer kaže da će na taj način biti ugrožena nacionalna sigurnost, ali ni ne traži od nekih mjerodavnih tijela da izvrše nadzor nad radom SOA-e u kompletu ili samog sada već bivšeg ravnatelja Lozančića, a nakon toga javno u intervju optuži Lozančića da je bio špijun bivšeg premijera – to je neozbiljno, neodgovorno i neprimjereno i štetno', izjavila je.

Smatra da je Grabar-Kitarović trebala svoje informacije uputiti DORH-u ili je trebala zatražiti od nekoga da se izvrši nadzor. Ovo je apsolutno neprihvatljivo ponašanje same predsjednice. I ona može kazneno odgovarati ako optužuje nekoga, a ne poduzima ništa da to prijavi mjerodavnim organima, poručila je.

I Željko Dilber smatra da je nevjerojatno da je predsjednica s takvim izjavama izašla u javnost, a za to nema provjerene informacije.

Bono Marjanović napomenuo je da je premijer izjavio kako nije vidio ništa nezakonito u radu Lozančića. To su dva različita pogleda na istu situaciju. Tri mjeseca čelnik SOA-e je razapet, to se odražava i na samu tu instituciju. Ostavlja trag i kod naših partnera izvan Hrvatske. Tri mjeseca biti na tapeti bez argumentata i reakcije mjerodavnih tijela nije zavidna situacija, smatra.

'Što se tiče Daniela Markića, članovi odbora HDZ uskraćivanjem potpore gospodinu Markiću, poslali su poruku premijeru da se imenovanje ravnatelja takve službe ne može napraviti samoinicijativno. Logično je bilo da se o tome razgovara i dogovara'. HDZ je imao više kandidata za ovo mjesto, reakcija je logična kada je premijer donio samostalno tu odluku. Očito je sada došlo do dogovora, pa ćemo tu odluku i prihvatiti', izjavio je Željko Dilber.

I stručnjak za sigurnosne službe Bono Marjanović priznao je da je ostao malo zatečen što nije bilo potpore Markiću, ali s druge strane smatra da je odluka bila na razini principijelnosti, a nikako po pitanju osobnosti gospodina Markića jer on, kako je rekao vrhunski profesionalac.

Komentator HRT-a Tihomir Vinković postavio je pitanje o strategiji nacionalne sigurnosti. Nemamo je, svijet se promijenio, sve zemlje mijenjaju te strategije, nacionalna sigurnost nigdje ne odgovara današnjim izazovima, a mi je uopće nemamo, rekao je.

Navodno Domoljubna koalicija ima takav dokument. Ne znam zašto se do sada nije raspravljalo i prihvatilo taj dokument. Očigledno je problem u tome što Domoljubna koalicija ima svoj koncept, a kolege iz Mosta hoće nešto drugo. I ponovno smo u slijepoj ulici, smatra Gordana Sobol.

Željko Dilber odgovorio je kako je dokument izrađen i unutar ove godine naći će se na saborskim klupama i da će biti prihvaćen.

Odgovorio je i na pitanje hoćemo li na nove izbore ako se odnosi ne promijene i ako se čeka toliko dugo na svaki potez.

'Mi ne priželjkujemo nove izbore, no HDZ i Domoljubna koalicija nije spremna podnositi Most na ovaj način kako nastupa s pozicija nekog korektiva HDZ-a. Smatramo da partnerski odnos podrazumijeva nešto drugo, imamo unutarstranačke izbore 28. svibnja i nakon toga ćemo vidjeti što će poduzeti novo vodstvo', zaključio je Dilber.

427475 ,427436 ,427430 ,427416