NEOBIČNA PRIČA

U Moslavini se prodaje crkva s 50-ak mjesta i okućnicom!

06.05.2016 u 09:27

Bionic
Reading

Po oglasnicima se prodaje svašta, od igle do lokomotive, pa u oglasu katkad završi i koji bubreg, ali malo tko je očekivao da će netko u Hrvatskoj prodavati - crkvu

Koji kilometar od glavne župne crkve u Velikoj Ludini župnik Mato odveo je reportere RTL-a do svoje filijale - crkve Presvetog Trojstva u Gornjoj Vlahničkoj. Velečasni Mato ima ključ, ali pojma nije imao da je njegova crkva na prodaju.

'Malo smo iznenađeni što je to uopće dano na prodaju. Da su oni napravili crkvu, to bi bila druga priča, ali to je selo napravilo i sad se seosko prodaje', rekao je Mato Mihaljević, župnik župe sv. Mihaela Arkanđela u Velikoj Ludini.

Podigao je župnik glas jer, podsjeća, još 1938. sve su to izgradili vjernici, a mjesna je obitelj za crkvicu darovala zemljište.

'Zemljište je darovano Crkvi, ali nije preneseno, to je problem', dodao je Mihaljević.

Zapravo, ključ svih problema. Jer oni koji su zemlju darovali više nisu živi, a nasljednica ju je, skupa s kućom i zemljištem, za 50 tisuća eura oglasila na internetu! Baš u vrijeme dok su reporteri bili sa župnikom u crkvi vlasnica se zatekla na imanju. Zatražili smo komentar, ali nije htjela ništa reći.

Vlasnica koja se nalazila na imanju pred RTL-ovu kameru nije htjela i tek je u kratkom razgovoru poručila da je za posjed na kojem se nalazi i crkva pronašla potencijalnog kupca, no tko je on, nije nam željela reći.

Prije nego što je crkvu stavila u oglasnik vlasnica ju je nudila biskupiji, no ona nije pristala kupiti nešto što smatra svojim. Ponudila je vlasnica crkvu i općini.

'Ona je poslije ostavinske rasprave utvrdila da je vlasnica crkve i došla je pitati bismo li mi htjeli kupiti crkvu. Dakle do cijene nismo došli, ali nismo bili zainteresirani', rekao je Dražen Pavlović, načelnik općine Velika Ludina.

Tvrdi, u crkvu su ulagali, no za prijenos zemljišta se trebao pobrinuti netko drugi... Ali nitko se nije nadao da bi do prodaje uopće moglo doći.

'Kome se danas prodaje crkvu, ne znam tko kupuje crkvu i služi li netko u slobodno vrijeme misu za hobi', nasmijao se Pavlović.

Salve šaljivih komentara ovaj je oglas izazvao i na internetu, no mještanima, njih dvjestotinjak koji su ovdje dolazili na mise - nije do smijeha.

I dok su se crkve u Europi već prodavale, pa i ona u Mariboru koja se nudila prije dvije godine, u Hrvatskoj se to dosad nije događalo. I očito baš zato nitko nije ni smatrao potrebnim riješiti pitanje vlasništva.

'Jesu li to župnici zanemarili, smatrali to nepotrebnim jer se to samo po sebi smatralo - zna se da je to crkveno i ni na kraju pameti nikome nije bilo da bi takav problem mogao nastati', rekao je župnik Mato.

Ako ne dođe do dogovora, župnik kaže - morat će se na sud. Sisačkoj biskupiji već priprema dokumentaciju za eventualnu parnicu.