PROGOVORIO O SLUČAJU LOZANČIĆ

Ostojić: Predsjednica se bavila tračevima

05.05.2016 u 21:32

Bionic
Reading

Dok je Zoran Milanović šturo odlučio komentirati optužbe koje je na njegov i račun Dragana Lozančića uputila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nešto više, gostujući u Dnevniku Nove TV, rekao je potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić

Slučaj Lozančić, uvjeren je Ostojić, nije završen. 'Cirkus koji je počeo prije tri mjeseca samom činjenicom da bez znanja premijera predsjednica pokreće postupak smjenjivanja šefa SOA-e, nakon toga mjeseci bez dogovora i finale priče, koja je trebala biti jučer okončana, nije završen', rekao je Ostojić u Dnevniku Nove TV.

Što se tiče izjave predsjednice da je Lozančić bio privatni agent Zorana Milanovića, Ostojić smatra da, ako ima argumente i dokaze za to, nije smjela čuvati te informacije, nego se obratiti DORH-u.

'Ako ne bude DORH, onda postoje neki drugi načini na koje se te stvari mogu provjeriti. Ali ne možete bacati ljagu na čovjeka koji je zakonito radio svoj posao. Pri tome još potpišete papir da je sve to skupa u redu i da prihvaćate njegovu ostavku', kazao je Ostojić.

No dok predsjednica tvrdi da je Lozančić bio Milanovićev privatni obavještajac, premijer Orešković tvrdi da nije vidio dokaze da je Lozančić kršio zakon. Kome vjerovati?

'Morate odlučiti hoćete li vjerovati u tračeve. Stvar je vrlo jednostavna. Ne znam gdje ste utvrdili da ljudi misle da predsjednica govori istinu jer svaki državni dužnosnik, pa i najviši, dužan je argumentirati svoje tvrdnje i teške optužbe. Ako je ona godinu i pol bila u situaciji da prati rad gospodina Lozančića, znala za eventualno njegovo kršenje zakona, nju obvezuje, kao i svakog drugog građanina, da to prijavi. Zato je moje pitanje je li DORH reagirao, je li prijavila bilo što i, u krajnjem slučaju, zašto je predložen gospodin Lozančić za razrješenje na temelju ostavke. Ništa drugo nije napisano', kazao je Ostojić, uvjeren da je predsjednica, ako je šutjela o počinjenju kaznenog djela, i sama počinila kazneno djelo.

'Državno odvjetništvo može ulaziti u bilo koju tajnu, nacionalnu sigurnost, službene dokumente, što god hoće. Može se u danu napraviti nadzor, što smo mi u oporbi i tražili, ali to nije napravljeno i ostajemo na tome da je to trač i da je bacanje ljage to da netko nije zakonito radio svoj posao, bez ijednog dokaza, bez ijednog argumenta', rekao je Ostojić.

Upitan je li se predsjednica bavila tračem, Ostojić je kazao: 'Apsolutno. Ništa drugo ne mogu kazati osim situacije da je iznesena neistina tvrdnja koju u krajnjem slučaju demantira osoba broj dva, gospodin Orešković koji tvrdi da nije bilo nikakvih naznaka zbog kojih bi se on usprotivio razrješenju gospodina Lozančića. Nemojte zaboraviti da nikada nije potpisao papir o njegovom razrješenju.'

Dodao je da su HDZ-ovi članovi Odbora za unutarnju politiku, kada su glasali protiv imenovanja Daniela Markića kao novog ravnatelja SOA-e, zapravo glasali i protiv premijera. 'Činjenica je da nije ovo presedan da opozicija glasa za nekog. Uostalom, za Lozančića su glasali i predstavnici opozicije, kao što je to bilo u prethodnim slučajevima kad su imenovani čelnici SOA-e. Ali se radilo o sljedećoj situaciji – ovo je presedan da članovi vladajuće koalicije glasuju protiv vlastitog premijera i kad su oni na vlasti', rekao je Ostojić.

Progovorio je i o Lozančićevoj budućnosti. 'Činjenica je da je gospodin Lozančić podnio zahtjev za razrješenje i prva rečenica glasi 'u skladu s dogovorom s gospodinom premijerom i pozicijom na novoj dužnosti'. Prema tome, za mene nema dvojbe da je dogovorena pozicija za gospodina Lozančića, a sasvim je logično nakon zakonitog i poštenog rada da dobije poziciju u državnoj službi', rekao je Ostojić.

Upitan hoće li deblji kraj izvući predsjednica ili premijer, Ostojić je poručio: 'Mislim da je već izvučen deblji kraj. Ova sramota koja se događa već tri mjeseca, pa onda nastavak umjesto da to završi. Izblamirala se gospođa predsjednica. Gospodin Orešković je postupio onako kako i treba. A to znači – bez ikakvih dokaza neće optuživati nikoga. Mislim da je u prednosti. U finalu priče, a ovo ne bih gledao kao utakmicu, ali u interesu nacionalne sigurnosti nemojte da se ikada više dogodi ovakva sramota.'