IZBOR ZA ŠEFA HRT-a

Kovačića spasila Uredba o uredskom poslovanju

05.05.2016 u 16:03

Bionic
Reading

Povjesničar Josip Jurčević, bivši glavni ekonomist HRT-a Ante Rončević, HRT-ov dokumentarist Božidar Domagoj Burić, povjesničar Dinko Čutura te v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić kandidati su za novog čelnog čovjeka Prisavlja, utvrdio je Nadzorni odbor HRT-a na današnjoj sjednici. Svi kandidati izuzev Kovačića svoje prijave poslali su poštom. On je svoju kovertu osobno urudžbirao na HRT-u, a premda se spekuliralo da to nije ispravno jer su propozicije propisivale 'podnošenje poštom, u zatvorenoj omotnici', NO je, pozivajući se na Uredbu o uredskom poslovanju, ustvrdio da je i ona pravovaljana

'Sva pošta koja je pristigla na javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a putem pisarnice HRT-a, bez obzira na to je li zaprimljena u pisarnici direktno od stranke ili putem dostave ili na drugi način, smatra se valjano zaprimljenom poštom, ali i pravovremenom, ako ju je stranka osobno ili putem dostave predala u roku koji je propisan javnim natječajem', navodi se u zaključku NO-a.

Miroslav Grgić
, pravnik i član NO-a ustvrdio je kako se u Kovačićevu slučaju treba primijeniti čl. 2 spomenute Uredbe u kojoj stoji da se ona primjenjuje i na 'pravne osobe koje imaju javne ovlasti'.

'Zakonom su HRT-u dane javne ovlasti kao što je prikupljanje pristojbe', ustvrdio je Grgić.

Inače u spomenutoj uredbi prvi članak definira kako se njome uređuje uredsko poslovanje u tijelima državne uprave pod što HRT prema Zakonu o tijelima državne uprave ne potpada. Međutim, u drugom članku uredba se širi i na pravne osobe s javnim ovlastima što HRT, prema tumačenju NO-a, jest.

Novinare je zanimalo može li poštanska pošiljka koju je Kovačić predao potpasti pod Zakon o poštanskim uslugama budući da on propisuje da je poštanska pošiljka sve ono što davatelj poštanskih usluga treba uručiti, ali Grgić je bio neumoljiv tvrdeći da se u Kovačićevu slučaju primjenjuje već spomenuta Uredba.

Anja Šovagović Despot, članica NO-a, smatra da nije problem je li netko urudžbirao ili poslao poštom već to što Zakon o HRT-u ne propisuje da osoba koja se javlja mora imati iskustvo na upravljačkim pozicijama.

'Zakon je loš i treba ga mijenjati', smatra Šovagović Despot.

Podsjetimo, bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana Sabor je razriješio početkom ožujka, a v. d.-om ravnatelja imenovao Sinišu Kovačića, novinara i urednika na HRT-u.

Glavnog ravnatelja HRT-a na mandat od pet godina imenuje Hrvatski sabor, a nakon što Nadzorni odbor obavi sve formalnosti oko prijava dokumentaciju i mišljenje o tome ispunjavaju li podnositelji prijava uvjete propisane Zakonom o HRT-u i Statutom HRT-a treba dostaviti saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije.

Odbor mora u roku od 45 dana od isteka roka za podnošenje prijava obaviti razgovor s kandidatima koji ispunjavaju propisane uvjete te Saboru podnijeti prijedlog imenovanja.

Sabor glavnog ravnatelja HRT-a imenuje na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika, dakle njih 76, a odluku o izboru novog glavnog ravnatelja HRT-a na plenarnoj sjednici Sabora moglo bi se donijeti najranije u lipnju.