POTVRDA NADREĐENIH

Predsjednica i premijer potvrdili Markića za šefa SOA-e

05.05.2016 u 14:01

Bionic
Reading

Daniel Markić potvrđen je na mjesto novog šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Na tom mjestu naslijedit će Dragana Lozančića koji je podnio ostavku na tu funkciju nakon što je izgubio povjerenje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Daniela Markića na poziciju ravnatelja SOA-e potvrdili su i premijer Tihomir Orešković i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović unatoč protivljenju HDZ-a, javlja N1.

Markić je rođen u Francuskoj 1970. godine, gdje je navodno razvio dobre veze s hrvatskim pripadnicima Legije stranaca, između ostalih i Gotovinom i danas umirovljenim generalom Antom Rosom. U ranim dvadesetima, na samom početku Domovinskog rata, vraća se u Hrvatsku i postaje bojnik HV-a i HVO-a, a u jednom periodu radio je i u kabinetu generala Rose. Dio medija navodi da je Markić bio 'hrvatski kontakt' generala Phillippea Rondota, nekadašnjeg šefa francuskih obavještajnih službi koji je početkom devedesetih imao jake veze s hrvatskim vojnim i obavještajnim vrhom.


Odmah nakon Oluje Daniel Markić ulazi u obavještajnu zajednicu i ondje ostaje sve do danas, kada obnaša dužnost načelnika za međunarodne odnose. Navodno je bio snažno angažiran u pokušaju oslobađanja Tomislava Salopeka, hrvatskog radnika otetog u Egiptu.