OPTUŽBE ZA REKETARENJE

Furio Radin odgovorio Hasanbegoviću: To je apsurdno!

05.05.2016 u 12:58

Bionic
Reading

Saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin apsurdnima je u četvrtak nazvao ocjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da je godinama reketario Vlade kako bi dobio dodatni novac iz Ministarstva kulture te je poručio kako smatra da manjinama jeste mjesto u tome Ministarstvu

'To je apsurdno. S druge strane, iznenadilo me da je ministar Hasanbegović ipak napokon iskoristio jednu stranu riječ da objašnjava ono što misli', rekao je Radin novinarima uoči sjednice Savjeta za nacionalne manjine upitan za Hasanbegovićevu ocjenu da je politički reketario.

Radin je suprotnoga stava i u pogledu Hasanbegovićeve ocjene da Ministarstvo kulture nije nadležno za financiranje manjinskih glasila, odnosno smatra da manjine trebaju biti zastupljene u tome ministarstvu.

'Ako u Hrvatskoj ne postoji kultura manjina, ako postoji samo hrvatska kultura, onda stvarno nije nadležno. Ako je to ministarstvo hrvatske kulture, a ne Ministarstvo kulture u Republici Hrvatskoj, onda ima pravo on. Ja smatram da je to zapravo bilo dobro za većinu, za državu, za Hrvate, da je i manjinama mjesto u Ministarstvu kulture. Ali svatko ima pravo na svoje mišljenje. Moja izdavačka kuća i moja manjina će postojati i kada ministar Hasanbegović neće biti u Vladi', rekao je Radin.

Ministar kulture u srijedu je rekao da se novac poreznih obveznika više ne može dijeliti na dosadašnji način te da njegovo Ministarstvo nikome neće plaćati financijski reket. Kazao je to komentirajući kritike o ukidanju glasila manjinskim skupinama i uskraćivanju novca pojedinim kulturnim projektima i neprofitnim medijima.

Ministarstvo kulture, naglasio je, nije ukinulo nijedno manjinsko glasilo jer se ona financiraju iz Savjeta za nacionalne manjine te naveo da se kritike odnose na dotaciju novinskoj kući na talijanskom jeziku Edit, koja se našla u Ministarstvu kulture 'temeljem ranijih političkih dogovora od vremena Ive Sanadera preko svih hrvatskih vlada'.

'Bila je riječ o jednoj vrsti političkog reketa koji su sve hrvatske vlade plaćale za glas i političku lojalnost vladajućoj većini saborskom zastupniku Furiju Radinu. Ja sam prekinuo s tom praksom i vrlo jasno istaknuo da kao ministar nikome neću plaćati financijski reket bez obzira na to je li riječ o takozvanim lijevim ili desnim glasilima', poručio je Hasanbegović.