HNS-OVKA U SABORU

'Predsjednice, lupite šakom o stol i kažite - dosta je ovakvog ponašanja!'

  • +10

Treća sjednica Sabora nastavljena raspravom o agencijama za kreditni rejting

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Sabor je i današnji rad započeo stankom koju je zatražilo šest klubova zastupnika, i to iz niza raznolikih razloga počevši od elementarne nepogode koja je zadesila voćare i vinogradare do stanja ljudskih prava i medijskih sloboda, kao i ostalih 'apsurda u hrvatskom društvu', a potom su zastupnici nastavili raspravu oko donošenja zakona o provedbi Uredbe o agencijama za kreditni rejting

Elementarna nepogoda koja je zadesila voćare i vinogradare i uništila 90 do 100 posto usjeva, tema je o kojoj je govorio HSLS-ov Dario Hrebak, a Mostova Ružica Vukovac stanku je zatražila kako bi mogla govoriti o krizi u stočarskom sektoru, a SDP-ov Siniša Varga o novim Vladinim nametima za pacijente.

Posjet povjerenika Vijeća Europe i stanje ljudskih prava i medijskih sloboda tema je o kojoj želi govoriti HNS-ova Nada Turina Đurić, a HSU-ov Silvano Hrelja želi s ostalim kolegama i javnosti podijeliti muku 'apsurda u hrvatskom društvu'.

'Prilično široka tema', primijetio je na to predsjednik Sabora HDZ-ov Željko Reiner, a njegov stranački kolega Ivan Šuker najavio je da želi govoriti o zakonima koji nisu doneseni te o tome kako se nekada vodila sjednica Sabora.

Vinogradari, voćari i stočari vape za pomoći

HSLS-ov Hrebak zatražio je nakon stanke da država pomogne vinogradarima i voćarima: 'Uništena je sva voćarska i vinogradarska proizvodnja s višegodišnjim posljedicama, ljudi će praktički dvije godine ostati bez prihoda.' Od saborskog Odbora za poljoprivredu zatražio je da danas raspravi o toj temi i da Ministarstvo poljoprivrede čim prije proglasi elementarnu nepogodu za voćarstvo i ostale stradale grane te da se pokrene postupak za izvanrednim mjerama potpore prema Europskoj komisiji.

Također je predložio i da se, u dogovoru s resornim ministarstvima drugih zemalja EU, pokrene inicijativa prema Fondu solidarnosti Unije dok je Mostova Vukovac upozorila da domaća poljoprivreda tone u sve dublju krizu, što se naročito vidi u stočarstvu, a posebno u proizvodnji mesa i mlijeka. 'U gospodarskoj grani za koju u Hrvatskoj postoje upravo idealni uvjeti i duga tradicija, mi se ipak odlučujemo za uvoz', podsjetila je Vukovac. Ona smatra da sustav uvoza hrane hitno treba učiniti daleko transparentnijim i strogo se držati zabrane klanja podmlatka pojedinih vrsta stoke, kao i hitno pokrenuti proces refinanciranja skupih kredita za farme i mehanizaciju te smanjiti PDV na repromaterijal i garantirati cijenu mlijeka ispod koje otkupljivač ne smije ići.

'Vlada čerupa građane i diskriminira ljude po regionalnoj osnovi'

Hrelja je, govoreći o povećanju cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja i 'čerupanja građana' optužio vladajuće da krše zakon i pogoduju interesima privatnih osiguravatelja. Kazao je da su u 20 dana skupili više od 93.000 potpisa protiv ovakve reforme te poručio: 'O dopunskom zdravstvenom osiguranju i o budućnosti javnog osiguravatelja, o potrebi javnog neprofitnog osiguravatelja u Republici Hrvatskoj radi zaštite dostupnosti zdravstvene zaštite možemo odlučivati i na referendumu.'

Hrelja je upozorio i na niz 'aktualnih apsurda hrvatskog društva', pitajući se nije li apsurd da Vlada nudi rad do 67 godina života, a ni jedan privatni osiguravatelj ne osigurava starije od 65 godina ili to rade po znatno višoj cijeni. 'Nije li apsurd da se najavama o poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja osiguranici HZZO-a nude privatnim osiguravateljima po principu švedskog stola, ali oni uzimaju samo mlade i zdrave', zapitao je Hrelja.

Upozorio je i da Vlada rastače resurse javnog osiguravatelja koji godišnje vrti 1,4 milijarde kuna zdravog novca i u sustav vraća 88 posto prikupljenog novca, a blagonaklono gleda na one koji u sustav vraćaju 55 posto. 'Nije li apsurd što kršenje zakona i pogodovanje privatnim interesima nitko u Vladi ne želi vidjeti i što se na zdravlju naroda vuku najlošiji potezi', upitao je Hrelja.

SDP-ov Varga je ponovio da nema potrebe za povećanjem participacije jer ima mjesta za uštede u sustavu što je priznala i Vlada. Upozorio je da Vlada želi sustav u kojem će samo bogatima biti omogućena dobra zdravstvena zaštita te je ustvrdio i da se reorganizacijom bolnica vrši diskriminacija prema mjestu stanovanja.

Iznio je i podatak da su bolnice u prva tri mjeseca stvorile novi dug od 160 milijuna kuna te napomenuo da se umjesto pet KBC-ova, s jednako dostupnom, vrhunskom medicinom, sada uvodi regionalizacija gdje će samo Zagreb imati vrhunsku medicinu, dok će se ostale biti regionalne i subregionalne bolnice. 'Smatram da Split, Rijeka i Osijek to nisu zaslužili', istaknuo je bivši ministar zdravstva i ustvrdio da 'SDP zagovara egalitaran pristup, jednaku dostupnost svima, a HDZ zagovara podjele na one koji imaju i one koji nemaju. Sabor se protiv toga mora boriti'.

'Neka predsjednica lupi o stol i kaže kolegama na vlasti Dosta je!'

HNS-ova Nada Turina Đurić zatražila je stanku zbog upozorenja povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava Nilsa Muižnieksa da se ruše standardi u odnosima prema manjinama i da se vrše čistke u medijima: 'Nakon što je predsjednica izviždana od novinara neki dan, kaže da je bila hrabra. Mi je kao HNS pozivamo da bude hrabra, da lupi šakom o stol i da svojim kolegama, a to su njezine kolege koji su sada na vlasti kaže da je dosta sada ovakvog ponašanja i da je dosta da se Hrvatsku sramoti pred međunarodnom javnošću, ali prije svega da je važno da mi ovdje živimo demokraciju.'

Povjerenik je, podsjetila je, vladajuće u Hrvatskoj kritizirao zbog udara na medije i nacionalne manjine, pozivajući ih da grade tolerantno i uključivo društvo te pošalju jasnu poruku protiv nasilja, diskriminacije i netolerancije te izrekao stvari koje trebaju zabrinuti sve u Hrvatskoj. Ključno je da je zamijećeno da se ruše standardi u odnosu na manjine, medije, da se vrše smjene po medijima, da postoji revanšizam nove vlasti, istaknula je Turina Đurić.

Naglasila je da Hrvatska ima odličan zakonodavni okvir za ta područja, ali da je nova vlast odlučila ponašati se drugačije od standarda te da Hrvatsku ponovno vuče u blato. Najviše ju, pak, zabrinjava što institucije države, primjerice Predsjednica Republike, reagiraju tako da relativiziraju taj problem.

O agencijama za kreditni rejting

U Saboru je danas i Klub zastupnika SDP-a održao konferenciju na temu 'Upućivanje u saborsku proceduru SDP-ova Prijedloga zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori', a Klub zastupnika HNS-a govorio jeo svojem Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske'.

Saborski klubovi su se danas kao kao rijetko kad, suglasili oko Vladina prijedloga da se donese zakon o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća Europe o agencijama za kreditni rejting, a raspravili su i izmjene Zakona o službi u oružanim snagama, kojima se za tri godine, do konca 2019. produžava rok za izdvajanje djelatnih vojnih osoba sa srednjom stručnom spremom.