ISPRED NJEMAČKOG VELEPOSLANSTVA

Berlinski zid otkriven u Zagrebu

09.11.2009 u 20:47

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i bivši gradonačelnik Berlina Eberhard Diepgen otkrili su u ponedjeljak originalni segment Berlinskog zida ispred njemačkog veleposlanstva i Goethe instituta povodom obilježavanja 20. godišnjice pada zida i kraja podijeljenosti Njemačke

Uz kratke isječke njemačkih televizijskih vijesti emitiranih na današnji dan 1989. godine povodom proglašenja slobodnog prijelaza njemačke granice, pred uzvanicima je otkriven komad zida veličine 3,2 x 1,2 metra i težak 2,5 tona, a Zagreb se pridružio brojnim drugim gradovima diljem svijeta u kojima je izložena simbolika Željezne zavjese i njenog kraja.

'Taj zvuk pada Berlinskog zida osjetio se i kod nas, jer smo bili u procesu demokratizacije i pluralizacije', rekao je predsjednik Mesić. Podsjetio je kako 'zid u glavama u Beogradu, na čelu sa Slobodanom Miloševićem nije pao'. 'Znao je da Jugoslavija ne može opstati, ali je na ruševinama SFRJ htio stvoriti Veliku Srbiju', kazao je Mesić.

U svom je govoru istaknuo da je pad Berlinskog zida bio u isto vrijeme i kraj i početak.'Bio je to kraj rastakanja i urušavanja socijalističkog modela i početak dubinskih promjena...u tim promjenama će ostatak istočne Europe, s više ili manje sreće, krenuti putem tranzicije koja će ga naposljetku dovesti u krilo, ili pred sama vrata, NATO-a i EU-a', rekao je on.

Prema riječima gradonačelnika Diepgena, 'taj je Zid sjećanje na neljudsku granicu kroz cijelu Europu'. On je kazao da je Hrvatska dio Europe. 'Tko zna samo malo o europskoj povijesti sasvim mu je jasno da je Hrvatska dio Europe...to je zemlja mediteranske kulture koja dijeli tradicije humanizma, prosvjetiteljstva i kršćanstva', kazao je bivši berlinski gradonačelnik od 1984. do 1989 i od 1991. do 2001. i poručio da 'Europa još nije dovršena'.

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer je kazao da glede današnjeg slavlja pada Berlinskog zida ispred Brandenburških vrata, gdje su se okupili čelnici 27 zemalja članica EU-a, 'mi na ovom mjestu slavimo s budućom, 28. članicom Unije'.

Mađarski veleposlanik Peter Gyorkos, je ocijenio da je 'ujedinjenje Njemačke temelj ujedinjenja Europe'.'U ovoj državi, u ovom gradu trebamo se prisjetiti da djelo ujedinjenja nije završeno, a sljedeći korak mora biti pristupanje Hrvatske Europskoj uniji', rekao je Gyorkos.

Zagrebački segment Zida donacija je njemačkog poduzetnika Axela Brauera, a oslikali su ga hrvatski umjetnici grafiteri. Berlinski zid izgradila je 1961. godine vlada DDR-a. Njemačka se ponovo ujedinila 3. listopada 1990.