BRINE I DILBER

Đakić: Braniteljski fond u četiri godine izgubio 820 milijuna kuna

04.05.2016 u 14:11

Bionic
Reading

HDZ-ov zastupnik Josip Đakić izjavio je u srijedu na Odboru za ratne veterane da se zbog krivih odluka Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja u protekle četiri godine i nereagiranja na tržištu dionica, izgubilo 820 milijuna kuna u vrijednosti Fonda

‘Fond nikada nije stajao gore nego te 2014. godine, samo je danas malo lošiji’, rekao je Đakić na sjednici Odbora koji je prihvatio Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2014., što ga je podnio Upravni odbor Fonda.

Đakić upozorava da je trend smanjenja kapitala u Fondu stalan, da to brine branitelje, kao i činjenica da Vlada unatrag tri godine nije popunjavala Fond kvalitetnim dionicama.

Pred nama su veliki izazovi, 28 posto portfelja Croatia osiguranje i danas je u vlasništvu države i moguće je 7 posto izdvojiti u Fond kako bi se stanje popravilo, smatra zastupnik.

Poručuje da se neke mjere hitno moraju poduzeti, kako bi osigurao novi portfelj dionica za 3-4 tisuće branitelja koji nisu obeštećeni, ali i stipendije i pomoći braniteljima.

Ukupna dobit Fonda u 2014. iznosila je 37 milijuna kuna, godinu prije 47,7 milijuna, navodi Mirela Buterin, predstavnica Ministarstva branitelja.

Upravni je odbor je, kao i prethodnih godina, trećinu dobiti Fonda namijenio za razvojne, socijalne i humanitarne mjere poboljšanja statusa hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, pa je oko 32, 4 milijuna kuna uplaćeno Fondu za stipendiranje, a pet milijuna Zakladi hrvatskih branitelja. Iz tih je sredstava isplaćeno 7078 stipendija te odobreno 2103 financijske pomoći braniteljima, rekla je Buterin.

Odbor je inicirao zakonske izmjene koje bi obvezale državu da kod svih budućih privatizacija dio dionica bez naknade dodijeli Fondu, da to bude obveza, izmjene su tri puta predlagane, no do njih nije došlo, kaže Buterin.
I Željko Dilber (HDZ) podržava da u Fond uđu nove vrijednosnice, brine ga i investicijska politika Fonda. Na ovaj način pitanje je vremena koliko će Fond trajati, upozorio je zastupnik.