TOMISLAV PANENIĆ

'Pečate ukidamo do kraja lipnja'

04.05.2016 u 12:22

  • +10

Na 18. sjednici Vlade donijela odluku o ukidanju upotrebe pečata

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak kojim se ukida pečat u poslovnoj praksi, što je bila jedna od administrativnih barijera na koju su se žalili poduzetnici. Prema riječima Tomislava Panenića, ministra gospodarstva, Hrvatska se na taj način priključila većini zemalja EU-a koje su ukinule pečat i ostale su još samo tri koje ga koriste

Ministar je najavio kako bi se do kraja lipnja trebale donijeti sve potrebne izmjene zakona da bi na snagu mogla stupiti primjena za privatne korisnike.

'Poduzetnici će biti oslobođeni obveze imanja pečata pri pokretanju poslovanja', kazao je Panenić.

Upitan da prokomentira strah pojedinih javnih bilježnika da bi moglo doći do krivotvorenja dokumenata u nedostatku pečata kazao je kako 'ne strahuje od toga'.

'Izražavam sumnju da su svi pečati i do sada bili ispravni. Danas je pečat jednostavno tehnički izraditi i on više nije predmet sigurnosti. Osim tri zemlje, u EU su ga sve ostale ukinule. Javni bilježnici i dalje će imati posla jer oni trebaju utvrditi identitet osobe koja potpisuje određeni dokument i oni ne trebaju biti zabrinuti', smatra Panenić.

Prema najavi, do kraja godine trebala bi se napraviti analiza koji su pečati obavezni u državnoj administraciji, nakon čega bi uslijedilo i njihovo ukidanje.

'Postoje neki koji su obavezni u međunarodnom poslovanju pa će biti izuzetaka', naglasio je ministar.

S obzirom da je prije više od mjesec i pol oformljena radna skupina koja je trebala utvrditi opravdanost i obvezu ugradnje razdjelnika toplinske energije, novinare je zanimalo što je zaključeno, ali na odgovor će se, prema ministrovim riječima, trebati pričekati još malo.

'Zaključili smo da je bez analize učinka nemoguće dati pravi odgovor. U narednih deset dana imat ćemo analizu i nakon čega ćemo raspraviti. Po prvim rezultatima, doći će do ozbiljnih promjena', istaknuo je Panenić.

Upitan osjeća li se Most usamljeno nakon što su HDZ, SDP, a i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazili protivljenje reformiranju lokalne samouprave odnosno ukidanju županija, Panenić je kazao kako Most postupa po programu Vlade koji je donesen.

'Ova Vlada će donijeti zajedničku odluku. Kao bivši čelnik jedne općine, mogu reći da ima prostora za unapređenje. Povezivanje određenih funkcija je nužno da bi manje jedinice lokalne samouprave uopće mogle funkcionirati', zaključio je Panenić.