BIRAČKO PRAVO

U Vrgorcu na izbore mogu i državljani drugih članica EU

04.05.2016 u 10:09

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu podsjeća državljane drugih država članica EU koji imaju prebivalište ili privremeni boravak na području Vrgorca, da na skorim prijevremenim izborima za tamošnje gradsko vijeće imaju pravo birati i biti birani, dakle da mogu ostvariti aktivno i pasivno biračko pravo

Građani Vrgorca uskoro će, po treći put u tri godine, birati lokalnu vlast, i to nakon što gradonačelnik Rudolf Grljušić (HDZ) nije u Gradskom vijeću uspio skupiti dovoljno vijećnika da se izglasa proračun. Time su srušeni i gradonačelnik i Gradsko vijeće, a Vrgorčani primorani ponovno izaći na izbore. Kad će se održati ti izbori odlučit će Vlada, držeći se zakonskih odredbi.

DIP podsjeća da je Vladino Rješenje o istovremenom raspuštanju vrgoračkog Gradskog vijeća i razrješenju gradonačelnika stupilo na snagu 22. travnja, pa će se istodobni izbori za Vijeće i gradonačelnika održati u roku od 90 dana od raspuštanja, odnosno razrješenja.

Kako do aktivnog i pasivnog prava?

Državljani druge članice EU, s prebivalištem ili privremenim boravkom u Vrgorcu koji žele glasovati za članove vrgoračkog Gradskog vijeća, mogu Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije podnijeti zahtjev za upis u evidenciju birača, najkasnije 30 dana prije dana izbora. Kontakt podaci Ureda dostupni su na mrežnim stranicama Ministarstva uprave - uprava.gov.hr .

Uz zahtjev za upis dužni su predočiti od javnog bilježnika ovjerenu izjavu, s državljanstvom, adresom prebivališta ili privremenog boravka na području Grada Vrgorca te izjavu da nisu lišeni prava glasovanja u državi čiji su državljani.

DIP podsjeća da se državljani druge države članice Unije, koji imaju prebivalište ili privremeni boravak u Vrgorcu, mogu kandidirati i biti izabrani za gradske vijećnike pod istim uvjetima koji vrijede i za hrvatske državljane. Uvjet je da u Hrvatskoj i državi EU čiji su državljani nisu pojedinačnom presudom u kaznenom postupku ili presudom u građanskom postupku lišeni prava na kandidiranje.

Ako se na prijedlogu kandidacijske liste za izbor članova vrgoračkog Gradskog vijeća nađe kandidat državljanin druge članice EU, tada uz prijedlog liste mora biti priložena od javnog bilježnika ovjerena izjava kandidata u kojoj je navedeno njegovo državljanstvo i adresa prebivališta ili privremenog boravka i dokaz, odnosno dokument nadležnih tijela vlasti države čiji je državljanin da nije lišen prava da se kandidira u toj državi ili dokument da takva diskvalifikacija u toj državi nije poznata, navodi DIP.