'BILI SU PROTIV'

Vrdoljak zbog poreza na nekretnine za populizam prozvao Most i HDZ

03.05.2016 u 19:35

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak prozvao je u utorak vladajući HDZ i Most za licimjerstvo i pupulizam, ustvrdivši da su naglo promijenili mišljenje o uvođenju poreza na nekretnine kojem su se protivili dok su bili u oporbi, ali se ne protive i na vlasti

Vrdoljak je kazao da su se Most i HDZ, dok su bili u opoziciji, 'rukama i nogama borili' protiv ideje uvođenja tog poreza, a sada je, tvrdi, u prvih sto dana Vlade napravljen dokument, oko tri četvrtine prepisan od prošle vlade, u kojem se spominje i uvođenje poreza na nekretnine, čemu se HNS protivio, kao dio bivše vladajuće koalicije.

'Tada smo s pozicije zaustavili uvođenje poreza na nekretnine, dok je opozicija to osuđivala, a današnji vladajući su naglo promijenili mišljenje i s punim pravom ih možemo prozvati za licimjerstvo i populizam jer im ne smijemo vjerovati, ne samo mi, nego i hrvatski građani jer onaj koji laže taj je sve drugo spreman raditi', izjavio je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Zagrebu, prilikom obilaska stranačkih županijskih organizacija .

Potpredsjednica HNS-a i čelnica zagrebačke Gradske organizacije HNS-a Anka Mrak Taritaš rekla je pak kako se svi sjećaju iz škole da kad se i prepisuje treba znati što se prepisuje, no Vlada je 'pokazala da ne zna što prepisuje'. To se, prema njezinim riječima, vidi u najavi poreza na nekretnine pri čemu vladajući moraju znati da su to različiti porezi koji idu i različitu blagajnu.

Vrdoljak smatra da ako je vladajućima stav u opoziciji bio da su protiv pljačke i poreza na nekretnine, to bi trebao biti i danas. Ustvrdivši kako se iz dana u dan vidi da vladajući nisu 'dostojni obnašanja vlasti', Vrdoljak je kazao da će se HNS nakon generacijske tranzicije pripremati za pobjedu na sljedećim lokalnim i parlamentarnim izborima.

Komentirajući proljetne ekonomske prognoze Europske komisije, po kojima su blago snižene procjene rasta hrvatskog gospodarstva, u prvom redu zbog loših rezultata u zadnjem kvartalu prošle godine - Vrdoljak je rekao da je prošla vlast ostavila zemlju s deset postotnim rastom izvoza, 29 tisuća novozaposlenih i prvim rastom prerađivačke industrije u 25 godina. Tvrdi da je cijeli taj pozitivan trend dočekala nova vlada koja ne zna što bi s tim radila.

'Ako se to (usporavanje rasta) produlji još koju godinu onda će doći do nulte stope rasta, onda ćemo mi opet pobijediti na izborima i opet popravljati ono što su oni uspijeli uništiti', izjavio je Vrdoljak.

Dodao je da iako su svi nezadovoljni s vladajućima, on ne očekuje prijevremene izbore. Vrdoljak kaže da su beneficije koje su dobili ljudi iz Mosta i HDZ-a njima vrjednije nego doborobit države

'Zato sam uvjeren da se oni iz svojih fotelja neće odlijepiti ma koliko štetjeli državi', rekao je Vrdoljak. Dodao je kako je siguran da šef Mosta i potpredjednik Vlade Božo Petrov nije na to spreman i kako misli dugo biti na funkciji potpredsjednika jer se namjerava s obitelji doseliti u Zagreb.