'VLAST UBIJA MEDIJE'

Incident u Novinarskom domu: Fućkanjem prekinuli govor predsjednice

03.05.2016 u 14:05

Bionic
Reading

Držeći transparent 'Hrvatska vlast ubija medije' napisan na engleskom jeziku, dio prosvjednika iz publike na međunarodnoj videokonferenciji o slobodi medija i provjeravanju činjenica isfućkao je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović usred njezina izlaganja na konferenciji koju su u povodu Svjetskog dana slobode medija organizirali Hrvatsko novinarsko društvo i Veleposlanstvo SAD-a u Novinarskom domu u Zagrebu. Nakon što je napustila konferenciju, Grabar Kitarović ih je na svojem Facebooku prozvala da su 'angažirani aktivisti, a ne iskreni zagovornici slobode govora'

U videokonferenciju o slobodi medija i provjeravanju činjenica uključeno je 16 zemalja iz cijeloga svijeta, a na konferenciji su uvodno govorili i Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj te stručnjak za provjeru podataka u tekstovima Glenn Kessler koji je govorio o tome koliko provjera podataka igra u odgovornosti vlasti, važnih javnih i privatnih institucija prema svojim građanima te kako svaki pojedinac može biti pronicljiviji čitatelj.

'Na ovom smo događaju radili danima i sretni smo što se ostvario. Ovdje su novinari i studenti novinarstva. Slobodni mediji su nužni i branimo potrebu takvih medija širom svijeta. Novinarske slobode moraju biti usklađene s profesionalnim standardima', kazala je uvodno Valls Noyes, a Grabar Kitarović poručila je da sa zadovoljstvom nazoči ovoj konferenciji i zahvalila organizatorima.

'Sloboda medija jedna je od ključnih sloboda i ljudskih prava. Thomas Jefferson rekao je ako su mediji slobodni i ako svi mogu čitati, svi će biti zadovoljni. Nadam se da to i dalje vrijedi. Ja ću i dalje poticati slobodu medija', kazala je predsjednica pa govor zaključila riječima: 'Čak i ako se ne slažem s onim što je rečeno, uvijek ću braniti pravo da se nešto kaže.'

RTL Autor: RTL

Njezino izlaganje na konferenciji, koja se u izravnom prijenosu može pratiti na televiziji N1, članovi Radničke fronte, aktivisti i aktivistice te neki novinari i novinarke, revoltirani predsjedničinim raskorakom njezinih djela i netom izrečenih riječi, popratili su zvižducima i napustili dvoranu dok su neki držali transparent na kojem piše: 'Croatian government is killing the media' - 'Hrvatska Vlada (vlada) ubija medije'.

Prosvjednici su razgovarali s osiguranjem, a predsjednica je ubrzo napustila konferenciju, ali čekamo odgovor iz njezina Ureda je li to zbog zviždanja na međunarodnoj konferenciji koju se pratilo u 16 zemalja ili bi, kao što to političari i inače čine, nakon svojega govora produžila dalje.

U međuvremenu, predsjednica je na svojem Facebooku izrazila razočaranje i optužila prosvjednike da su 'angažirani aktivisti'.

'Razočarana sam što su me upravo oni, koji se navodno zalažu za slobodu govora i medija, prekinuli za vrijeme govora u Novinarskom domu. Ne dopuštajući mi iznošenje mišljenja pokazali su kako nisu iskreni zagovornici slobode govora, već očito angažirani aktivisti.I dalje ću se ustrajno zalagati za očuvanje slobode medija i za odgovornost za izrečenu javnu riječ!'


Prosvjednici su, kako je portalu Forum kazao Marko Milošević iz Radničke fronte, objasnili da su se na to odlučili na poziv jednog novinara i odnosa sadašnje vlasti prema medijima. 'Osiguranje je, priznajem, bilo vrlo fer, osim što provjeravaju naše adrese', rekao je Milošević i pozvao novinare da se usprotive češće protiv gušenja slobode medija i cenzure.

Kessler, stručnjak za provjeru podataka u tekstovima u Washington Postu, objasnio je da se 'bavi provjeravanjem činjenica za Washington Post barem pet dana u tjednu'. 'Provjeravam izjave političara i dajem ocjene jedan do četiri Pinocchija. Postoje ocjene koje govore da je izjava neistinita ili istinita. Moj Pinocchio veliki je marketinški alat našeg novinarstva. Nije ugodno kad netko dobije dva ili tri Pinocchija. Mnogo rada je potrebno za provjeravanje činjenica, ali su rezultati za novinarstvo neprocjenjivi', poručio je Kessler.

'U SAD-u imamo zanimljivu situaciju s političarima kao Donald Trump. Na moju i frustraciju većine ljudi koji provjeravaju činjenice oni ne odgovaraju na pitanja o točnosti činjenica. On je vjerojatno najnetočniji političar s kojim sam ikad radio. On iznosi mnoge neistine bez obzira na to koliko mi dokazali njihovu neistinitost', rekao je Kessler.

U povodu Svjetskog dana slobode medija, HND je ranije jutros organizirao i mirnu prosvjednu šetnju od Novinarskog doma do Ministarstva kulture u Runjaninovoj ulici u Zagrebu gdje su zatražili ostavku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te su potom u Novinarskom domu dodijeljene i godišnje nagrade HND-a.