DOBNA DISKRIMINACIJA

SUH podnio pritužbu protiv Ante Babića

09.11.2009 u 17:25

Bionic
Reading

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) podnio je danas pritužbu pučkom pravobranitelju Jurici Malčiću protiv direktora Centra za međunarodni razvoj i člana Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje Ante Babića, nazivajući ga 'poticateljem na diskriminaciju na osnovi dobi'

Javni poziv Ante Babića da se osobama starijim od 70 godina uskrati pravo glasa, odnosno da se sudjelovanje na izborima dopusti samo starijima od 70 godina koji bi na prethodnom, obaveznom liječničkom pregledu dobili ocjenu da su sposobni za glasovanje, predstavlja izravnu diskriminaciju kojom se ugrožava jednakost kao jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, stoji u pritužbi.

Riječ je o teškom obliku diskriminacije, ističu sindikalci, pojašnjavajući kako je Babićev prijedlog o praktičkoj zabrani izbornog prava za starije od 70 godina višekratno ponavljan u tisku i drugim sredstvima javnog priopćavanja. Time se teško vrijeđa sva starija populacija u Hrvatskoj, te potiče na stavljanje iste u diskriminirajući, nepovoljan položaj.

Kako je Pučki pravobranitelj ovlašten da za takvo ponašanje podnese kaznenu prijavu državnom odvjetništvu, sindikalci od njega očekuju da podnese prekršajnu prijavu.