PRIMORČEV IZBORNI GURU

'I dalje sam ljevičar bez obzira na Primorca'

09.11.2009 u 15:52

Bionic
Reading

Mnoge poznavatelje političkih prilika u Hrvatskoj sigurno je iznenadilo imenovanje uglednog oftamologa Nikice Gabrića za šefa kampanje Dragana Primorca jer je on obnašao funkciju šefa SDP-ova savjeta za zdravstvo u vrijeme Ivice Račana, kao i pretposljednjeg predsjednika socijalističke omladine Hrvatske

'Nisam nikada bio u SDP-u, već sam s tom strankom surađivao kao nestranački savjetnik. Moj posljednji angažman u stranci bio je još onda kad sam bio predsjednik socijalističke omladine i toga se ne stidim', rekao je Gabrić koji je danas vlasnik iznimno uspješnih očnih poliklinika, dodajući da nikad nije bio blizak s Račanom jer se s njim često razilazio u mišljenjima dok je, kaže, dobro, u vrijeme kada je SDP bi na vlasti, surađivao sa Željkom Antunović.

Gabrić kaže da je Dragan Primorac njegov dugogodišnji dobri prijatelj i da se njihov odnos temelji na uzajamnom poštovanju. 'Dragan Primorac me se nikad nije stidio, ni kad su me se drugi odrekli, posebno u vrijeme kad je on bio nestranački ministar u HDZ-ovoj vladi, kada me je Andrija Hebrang optuživao za projekt očne banke, na koji sam iznimno ponosan', kaže on.

'Primorcu ću pomoći i zbog toga što on vjeruje u mene i ja vjerujem u njega te mu mogu bez razmišljanja reći: Ovaj govor ti nije valjao ili Ovo ti je bilo super', pojasnio je vezu između njih dvojice Gabrić. Kaže da zbog toga nije mogao odbiti Primorčev poziv da mu pomogne u kampanji, ali mu je rekao da mu neće moći biti 24 sata na usluzi zbog njegovog privatnog biznisa. 'Ja se ne želim baviti politikom niti ću obnašati bilo kakvu funkciju ako Primorac pobjedi na izborima', poručio je Gabrić. Prijatelja će Gabrić i financijski potpomoći u kampanji koliko je u njegovoj moći, a s obzirom na to kako mu posao ide u posljednje vrijeme, to neće biti malo.

Bez obzira na angažman u kampanji Dragana Primorca, tvrdi on, ostaje i dalje lijevo orijentirani nezavisni intelektualac, posljednji predsjednik omladine SRH.

O današnjoj situaciju SDP-u nema mnogo lijepih riječi. Njegova suradnja s tom strankom završila je sukobom s Milanom Bandićem koji je baš zbog predsjedničkih izbora napustio SDP. Gabrić kaže da su oni sukob kasnije izgladili te se njihov odnos danas temelji na uzajamnom poštovanju. 'Sukob je nastao kad je Bandić podržao Asima Kurjaka, a nas ostale je vidio kao neke pobunjenike. To je bio vrijeme nakon što je zbog prometne nesreće morao napustiti mjesto gradonačelnika Zagreba, pa je bio malo paranoičan. Kasnije je vidio da je bio u krivu', rekao je Gabrić.

Što se tiče same stranke, oftalmolog nije birao riječi. 'Kao prvo, današnji SDP se nije odredio prema svojoj povijesti i SKH i točno odredio na što iz tog vremena možemo biti ponosni, a od čega se distancirati. Zatim, SDP nije izgradio svoj odnos spram Crkve, ali ni prema radništvu koje bi trebalo biti njegova izborna baza', objašnjava Gabrić dodajući da danas u stranci sjede drugorazredni političari kojima je cilj uhvatiti saborsku mirovinu.

'SDP je pogriješio i što nije izgradio svoj odnos sa Srbima u Hrvatskoj. Da su to učinili, onda oni možda ne bi ni prešli na Miloševićevu stranu', a dodao je i da tu dosta krivice snosi i pokojni Ivica Račan koji, prema njegovom mišljenju, nije bio hrabar političar. 'On je cijelog života igrao crnim figurama. Drugi su diktirali, a on je odgovarao na poteze. Zbog toga je i bio idealna oporba Tuđmanovu HDZ-u', zaključio je Gabrić.