UMRO DRUGI ZARAŽENI PACIJENT

Milinović o svinjskoj gripi: Spremni smo!

09.11.2009 u 15:23

Bionic
Reading

'Nema mjesta panici, hrvatski zdravstveni sustav spreman je uhvatiti se u koštac s novom gripom H1N1', rekao je novinarima ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović nakon današnjeg sastanka Stožera za praćenje pojavnosti nove gripe, iako je ovog vikenda u bolnici 'Fran Mihaljević' u Zagrebu svinjska gripa uzela drugu žrtvu

Dodao je kako očekuje dovoljne količine cjepiva, a cijepljenje s prvih 500 tisuća doza cjepiva počinje krajem studenog i početkom prosinca. U prioritetima za cijepljenje su, kako je rečeno, kronični bolesnici, trudnice i zdravstveni djelatnici.

Prvi slučaj u Istri

Potvrđeno je da 15-godišnji Puljanin boluje od gripe virusa H1N1, što je prvi slučaj potvrđen u Istarskoj županiji.

Po riječima voditeljice Epidemiološke službe županijskoga Zavoda za javno zdravstvo dr. Vlaste Skopljak, 15-godišnjaka je najvjerojatnije zarazila sestra, koja je bolesna stigla iz Italije.


Do sada je u Hrvatskoj zabilježeno ukupno 1.509 slučajeva, a najpogođenija je dobna skupina od 15 do 50 godina. U Klinici za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević na respiratoru je šest pacijenata, a kod njih dvojice potvrđen je virus H1N1, rekao je Milinović dodavši da oni ipak nisu životno ugroženi. Također je rekao i kako je jedan od pacijenata ima 65 godina, dok su ostala petorica mlađe životne dobi.

Dnevno 200 do 250 ljudi zatraže pomoć u Klinici Fran Mihaljević, a bolnički zdravstveni sustav posebno je opterećen tijekom vikenda. Ministar Milinović stoga je najavio pojačana dežurstva u ambulantama primarne zdravstvene zaštite.

Pacijenti sa proljevom, temperaturom, kašljem i malaksalošću, kako je preporučeno, trebali bi ostati kod kuće te kontaktirati obiteljskog liječnika. Upitana kada će nova gripa dosegnuti vrhunac, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dr. Ira Gjenero Margan rekla je kako je to nezahvalno prognozirati. Virus je u Hrvatskoj od kraja lipnja i ostat će i iduće godine, no mogao bi ostati i vječno, pa stoga nikad nije prekasno za cijepljenje, rekla je dr. Gjenero Margan.