UPITNO POZNAVANJE POVIJESTI

Karamarko čestitao Prvi maj pozivajući se na sv. Josipa Radnika

01.05.2016 u 18:33

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i potredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko na Facebooku se oglasio u povodu Međunarodnog dana rada. Čestitao je Prvi maj, ustvrdivši da je to zapravo blagdan svetog Josipa Radnika

Iako se Međunarodni dan rada slavi od 1904. godine diljem svijeta, a sveti Josip Radnik proglašen je takvim od Katoličke crkve tek 1955., dakle pola stoljeća kasnije, Tomislav Karamarko je danas na Facebooku objavio da je Prvi maj zapravo 'blagdan svetog Josipa Radnika', dodavši da se to desilo 'u vrijeme borbe za veću socijalnu pravednost u suvremenom društvu'.

Dovoljan je kratak uvid u Wikipediju da se vidi kako je diplomirani povjesničar Karamarko pomiješao lončiće.

U svakom slučaju, njegova čestitka u cijelosti glasi ovako:

'[NOVA RADNA MJESTA NAŠA SU OBVEZA!]
Danas je blagdan svetog Josipa Radnika koji se, u vrijeme borbe za veću socijalnu pravednost u suvremenom društvu, počeo obilježavati i kao Praznik rada.

Nadam se da u hrvatskom društvu nikad neće prestati težnja za socijalnom pravdom. Naš prvi korak u tome mora biti otvaranje većeg broja radnih mjesta. Tek kad puno većem broju ljudi omogućimo da se bore za svoja radnička prava, za veće plaće i bolje uvjete rada na svojim radnim mjestima, moći ćemo reći i da smo na putu stvaranja socijalno pravednijeg društva.

Sretan praznik rada! Neka to u idućim godinama postane činjenica, a ne tek želja!', stoji u Karamarkovoj poruci.

Inače, Sv. Josip je odlukom Hrvatskog sabora na zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine proglašen zaštitnikom hrvatskog kraljevstva i hrvatskog naroda.

Svetkovina sv. Josipa slavi se 19. ožujka, a Katolička crkva je kasnije, u vrijeme pape Pija XII. 1955. uvela i spomendan Svetog Josipa radnika. Taj spomendan se obilježava 1. svibnja, upravo zato što je Sv. Josip po tradiciji tesar i zaštitnik radnika.

Međunarodni praznik rada obilježava se u svijetu i u Hrvatskoj od 1890. godine kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 4. svibnja 1886. godine.