PRVOMAJSKI PROSVJEDI

Pozivi na generalni štrajk i poruka da su ljudi važniji od kapitala

01.05.2016 u 09:49

  • +13

Sindikalna povorka pod sloganom Ljude ispred profita

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

Međunarodni praznik rada Prvi maj u Hrvatskoj obilježavaju dvije prosvjedne povorke te uobičajena podjela besplatnog graha u Maksimiru pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) organiziraju sindikalnu povorku s porukom 'Ljude ispred profita!' čije okupljanje počinje u 10 sati ispred Radničkog doma, dok u podne s iste lokacije kreće prosvjedni marš pod nazivom 'Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor'

13:45 Nekoliko stotina prosvjednika u organizaciji sindikata - Tehnosa, Strukovnog sindikata radnika Hep-a, Novog sindikata, Sindikata novinara Hrvatske, Radničke fronte, Ženske mreže Hrvatske i drugih u 12 sati krenulo je u prosvjednoj povorci s porukom 'Kapital napada, radnici i radnice vrijeme je za otpor'. Kolona će se zaustavljati ispred institucija čiju politiku ne podržava i koje simboliziraju aktualne probleme - Ine Naftaplina, HNB-a, HZZO-a, Elektre Zagreb, zatim ispred propale Tvornice duhana Rovinj, nakon čega će stići na Trg dr. Franje Tuđmana gdje će uslijediti prigodni govori i glazbeni program.

Prosvjeduju jer je opća situacija u zemlji iznimno zabrinjavajuća, a posebno ih brine materijalni položaj radne većine - pad životnog standarda i epidemija siromaštva, gubitak radnih mjesta i nezaustavljivo društveno raslojavanje, javlja HTV.

Uz parole "Kapital napada", "Tvornice radnicima" i "Vrijeme je za otpor" u nedjelju, na Međunarodni praznik rada, prosvjednu povorku središtem Zagreba organiziralo je nekoliko sindikata i udruga civilnog društva, koji su pozvali građane na generalni štrajk zbog ugrožavanja radničkih prava i epidemije siromaštva u Hrvatskoj.

Pozvat ćemo na generalni štrajk - da svi radnici ove zemlje stanu rame uz rame, bez podjela, partikularnih interesa, jer se samo jedinstveni možemo izboriti za svoja prava, poručio je Dražen Mrkonjić (Radnička fronta) ispred Radničkog doma u Zagrebu odakle je povorka krenula prema Kegliću, gdje je nekada bila tvornica Kamensko.



12:00 Sindikalna prosvjedna povorka stigla je u Maksimir. Tamo se već nalazi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
RTL Autor: RTL


10:45 Sindikalna povorka pod sloganom 'Ljude ispred profita!' u organizaciji SSSH i NHS-a krenula je Šubićevom ulicom, nastavit će Maksimirskom ulicom sve do parka Maksimir. Dolazak u Maksimir očekuje se oko 11.30 sati. Predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednik NHS-a Krešimir Sever prigodnim će se riječima obratiti okupljenima s velike pozornice.

Zviždeći i lupajući po metalnim bačvama, povorka nekoliko stotina prosvjednika, članova Sindikata i sindikalnih čelnika, krenula je ispred Radničkog doma prema parku Maksimir, gdje će se održati središnja svečanost obilježavanja Praznika rada.

Među transparentima koje nose su poruke: 'S faxa na burzu - s posla na groblje', 'Mirovina, što je to?', 'Radnik nije uhljeb!', 'Tko je jamio, jamit će opet', 'Gdje ćemo raditi kad prodate naša radna mjesta?'.

Prosvjednici su također nosili zavežljaje na štapu simbolizirajući siromaštvo hrvatskih radnika, te hrvatske zastave i sindikalna obilježja.