VATIKANSKI UGOVORI

Što je bila ključna točka sastanka komisija HBK i Vlade?

29.04.2016 u 16:29

Bionic
Reading

Provedba Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske bila je središnja točka sastanka Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za odnose s državom i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske, na sastanku su razmotreni neki prioritetni predmeti kao i metoda rada na provedbi toga ugovora, priopćio je u petak Tiskovni ured HBK

Kako je istaknuto, sudionici su ocijenili da je sastanak bio izrazito koristan, te su izrazili nadu da će, na ovoj i na drugim razinama, i u budućnosti nastaviti plodnu suradnju u traženju općega dobra.

Sastanak Biskupske komisije HBK za odnose s državom i Komisijom za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH održan je u četvrtak u sjedištu HBK. Na sastanku su bili predsjednik Komisije HBK za odnose s državom biskup porečki i pulski mons. Dražen Kutleša i čanovi - nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski i generalni tajnik HBK i tajnik Komisije mons. Enco Rodinis.

Iz Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH na sastanku su bili predsjednik Komisije i ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministrica uprave dr. Dubravka Jurlina Alibegović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Predrag Šustar, ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović, zamjenik ministrice rada i mirovinskoga sustava mr. Ante Vučić, pomoćnik ministra financija Zvonko Šakić i ravnatelj ureda Komisije Šime Jerčić.

U priopćenju stoji kako su se članovi komisija, polazeći od pojedinih ugovora, zadržali na aktualnim točkama koje se posebno tiču njihove provedbe, a u središtu njihova razgovora bilo je prepoznavanje i usklađivanje pravnih sustava Crkve i države, kroz prepoznavanje i definiranje statusa pravnih osoba Katoličke crkve.

Navodi se kako su članovi komisija odlučili da će, kroz neposrednu suradnju u pitanjima koja se tiču međusobnih odnosa, tražiti rješenja koja će pridonositi zajedničkoj brizi za čovjeka i društvo u cjelini s posebnim naglaskom na djelovanju u kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju.