SDP-OVCI UPOZORAVAJU

Zbog odluke Ustavnog suda o HKO-u prijete nam packe iz Bruxellesa

29.04.2016 u 16:00

Bionic
Reading

SDP-ovi zastupnici Domagoj Hajduković, Peđa Grbin i Damir Tomić uputili su ministru obrazovanja Predragu Šustaru te ministru vanjskih poslova Miri Kovaču zastupnička pitanja vezana uz Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, čije je odredbe nedavno ukinuo Ustavni sud. Ne riješi li se uskoro situacija sa stručnim specijalistima, Hrvatskoj, upozoravaju, prijete i sankcije Europske komisije

SDP-ov trojac upitao je ministra obrazovanja Predraga Šustara, s obzirom na nedavnu odluku Ustavnog suda, 'na koji će se način osigurati tretiranje hrvatskih građana sa završenim specijalističkim diplomskim stručnim studijem kako oni ne bi bili diskriminirani na tržištu rada Republike Hrvatske i Europske unije'.

Na istom tragu pitanje je išlo i šefu diplomacije Miri Kovaču. 'Odlukom Ustavnog suda od dana 20. travnja 2016. godine ukinut je članak 8. stavak 1. alineja 8. Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u dijelu koji glasi 'specijalistički diplomski stručni studiji'. Imajući navedeno u vidu, molim vas da nam odgovorite na koji će se način spriječiti sankcioniranje Republike Hrvatske zbog kršenja prava Europske unije jer se navedenim zakonom izvršavaju obveze Republike Hrvatske koje proizlaze iz Direktive 2005/36 i Europskog kvalifikacijskog okvira, upitali su Grbin, Hajduković i Tomić.

Podsjetimo, Ustavni sud prije nekoliko dana odlučio je na temelju zahtjeva za ocjenu ustavnosti, koji mu je krajem siječnja u ime zagrebačkog Sveučilišta podnio rektor Damir Boras, s početkom sljedeće godine staviti izvan snage dio Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kojim su stručni studiji u razini kvalifikacije izjednačeni sa sveučilišnim studijima.

Ustavni suci ocijenili su da je spornom zakonskom odredbom izbrisana razlika između sveučilišnog ili znanstvenog obrazovanja i stručnog ili vokacijskog obrazovanja, čime se, smatraju, zadire u ustavni položaj sveučilišta, koje je jedino ovlašteno osposobljavati studente za obavljanje poslova u znanosti, za što specijalistički diplomski stručni studiji nisu ni stvoreni ni ovlašteni. Ističu da zakonodavac za takvo rješenje nije ponudio objektivno i razumno opravdanje koje bi ga učinilo i ustavno prihvatljivim.

Međutim, ovakvom odlukom Ustavnog suda, smatra SDP-ov trojac, zadire se u slobodu tržišta, što je pod ingerencijom Europske unije.

Ostane li stanje kao sada, nakon odluke Ustavnog suda, 55.000 studenata koji tek trebaju završiti stručni studij, kao i isti toliki broj koji je već završio, ostat će kratkih rukava, odnosno zakinuti, kaže Domagoj Hajduković, koji je resornog ministra obrazovanja već upozorio na taj problem.

'Osim toga, ako Europska komisija ocijeni da kršimo postulate Europske unije o slobodnom protoku usluga, roba i radne snage, mogu pokrenuti infringement, odnosno postupak povrede prava Europske unije, koji posljedično može završiti i sankcijama', poručuje Hajduković.

SDP-ovi zastupnici su pitanja ministrima pisanim putem postavili prije dva dana, a Šustar i Kovač bi im, prema saborskom poslovniku, odgovoriti trebali u roku od mjesec dana.

Odluka Ustavnog suda, podsjetimo, izazvala je i čuđenje Instituta za razvoj obrazovanja. U pisanoj reakciji IRO poručuje da obrazloženje Odluke Ustavnog suda potvrđuje ranije iznesenu tezu Instituta da Ustavni sud ne bi trebao biti mjesto oblikovanja obrazovnih politika.

'Ovom Odlukom Ustavnog suda uklanjaju se specijalistički diplomski stručni studiji sa sedme razine HKO-a jer sud smatra protuustavnom mogućnost pristupanja osmoj razini HKO-a, odnosno doktorskim studijima za sve one koji su prethodno završili spomenuti specijalistički diplomski stručni studij', stoji u priopćenju IRO-a u kojem Odluku ipak doživljavaju kao određeni kompromis:

'Nije proglašen protuustavnim cijeli Zakon o HKO-u, već je protuustavnim proglašen samo onaj dio koji se odnosi na smještanje specijalističkih diplomskih stručnih studija na sedmu razinu HKO-a. Nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dobilo je rok da do 31. 12. 2016. izvrši potrebne izmjene i dorade Zakona o HKO-u. Drugim riječima, ova Odluka Ustavnog suda ne bi trebala zaustaviti bilo kakve planirane aktivnosti daljnjeg razvoja HKO-a, no nametnula je dodatnu potrebu za pronalaskom novog rješenja za specijalističke diplomske stručne studije.'