UNATOČ PROTIVLJENJU

Šator iz Savske postavljen u Vukovaru

29.04.2016 u 14:44

Šator iz Savske 66 preseljen u Vukovar

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Bionic
Reading

Unatoč protivljenju vukovarskih braniteljskih udruga, šator u kojemu je dio branitelja 555 dana prosvjedovao ispred Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj ulici u petak je donesen u Vukovar i sklopljen na poligonu u bivšoj vukovarskoj vojarni 204. vukovarske brigade, u kojoj je smješten Memorijalni centar Domovinskog rata

Ravnatelj Memorijalnog centra Zoran Šangut nije želio komentirati donošenje šatora iz Savske u Vukovar, rekavši tek kako će se o sudbini šatora raspravljati na Upravnom vijeću te javne ustanove koje će i donijeti odluku hoće li šator ostati u Centru.

»Mislim da je riječ o ishitrenoj odluci i da šatoru iz Savske 66 nije mjesto u Vukovaru. Vukovar je simbol obrane i 1991. godine, a šator s tim izravno nema nikakve veze. Podržavamo i dalje branitelje u traženju njihovih prava i šteta je što nismo ranije sjeli svi za stol i dogovorili se o sudbini šatora«, kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Naglasio je kako je šatoru mjesto u Zagrebu, »a ako se već nešto šalje za Vukovar, neka se pošalju novci za obnovu Vodotornja«.

Protiv smještanja šatora iz Savske u Vukovar je i predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Vukovar 91 Ivan Kovačić, koji kaže kako ne vidi ni jedan razlog da šator ostane u Vukovaru.

»Memorijalni centar vezan je isključivo uz Domovinski rat, a prosvjed u Savskoj 66 nije imao veze s tim razdobljem, već je to prvenstveno bio mirnodopski rat dijela branitelja s državnom upravom«, istaknuo je Kovačić.

Protivljenje postavljanju šatora u Vukovaru iskazao je i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara te brojne druge braniteljske i stradalničke udruge grada Vukovara.