GLASANJE U PARLAMENTU

Zakon o HNB-u u raspravu po hitnoj proceduri

29.04.2016 u 14:04

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je dopunio dnevni red tekuće sjednice s 10 novih točaka, a iako su svi prijedlozi upućeni u hitnoj proceduri, većina je odlučila da će se na taj način raspraviti samo zakoni koje je predložila Vlada i izmjene Zakona o HNB-u koji je podnijelo 45 zastupnika, dok će se o ostalim prijedlozima provesti dva čitanja

Glasovanje o hitnosti postupka predloženih zakona zatražio je HDZ-ov Ivan Šuker, koji je od Vlade i zastupnika zatražio da se drže saborskog Poslovnika i u skraćenoj proceduri predlažu samo zakone koji se usklađuju s europskim pravom i one kod kojih postoje opravdani razlozi za hitnost.

S njegovim mišljenjem suglasile su se i Dragica Zgrebec (SDP) i Anka Mrak Taritaš (HNS) koja je, međutim, upozorila da je za HNS-ov prijedlog izmjena izbornog zakona za lokalne izbore nužna hitnost, jer je do izbora preostalo nešto više od godine dana.

Tim prijedlogom HNS traži da se preferencijalno glasovanje uvede i na lokalne izbore.

Većina je ipak odlučila taj zakon poslati u dva čitanja, kao i druge prijedloge koje je u proceduru uputila oporba.

Sabor je glasovao o ranije raspravljenim točkama, prihvatio je, među ostalim, paket financijskih zakona, a sjednicu će nastaviti u srijedu.

Minuta šutnje za 12 redarstvenika ubijenih u Borovu Selu 1991.

Saborski zastupnici prisjetili su se u petak, na poziv Pere Ćorića (HSP AS) 12-orice hrvatskih redarstvenika ubijenih iz zasjede u Borovu Selu 2. svibnja 1991.

Ćorić je tražio 10-minutnu stanku u zasjedanju kako bi zastupnike pozvao da pogledaju izložbu 'I mrtvi izdani' koju je u Saboru postavio HDZ-ov zastupnik Stevo Culej.

Nakon stanke je zahvalio Culeju što je upriličio izložbu koja bez imalo uljepšavanja pokazuje što se dogodilo prije 25 godina te poručio kako zastupnici moraju doprinositi čuvanju istine o Domovinskom ratu od zaborava i odavati počast svima koji su položili živote za domovinu.

Naglasio je kako očekuje ispriku svih odgovornih za politiku koja je rezultirala žrtvama u Borovu Selu.