ZORAN ŠANGUT

Ravnatelja muzeja u Vukovaru nitko nije pitao želi li šator iz Savske

29.04.2016 u 15:17

  • +16

Demontiranje šatora branitelja u Savskoj 66

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Bionic
Reading

Kako je braniteljski šator iz nekadašnje Savske 66, a sada Trga Nevenke Topalušić 1 ispred Ministarstva branitelja nakon 555 dana prosvjeda završio upravo u Vukovaru, ne zna nitko. Umjesto šatora, slažu se Vukovarci, bolje da su im poslali novac i otvorili radna mjesta, pokrenuli gospodarstvo te spriječili iseljavanje mladih s krajnjeg istoka Hrvatske

Zagrebački prosvjedni šator proslijeđen je Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar gdje je danas i montiran.

'Šator je stigao u četvrtak, ali ne znam je li montiran budući da trenutno službeno boravim u Zagrebu', rekao je za tportal Zoran Šangut, ravnatelj ove javne ustanove koji  ne zna koja je procedura prethodila prebacivanju šatora iz metropole na krajnji istok Hrvatske.

'To sve treba pitati ministra, ja nisam nadležan. Ravnatelj sam, imam Upravno vijeće koje donosi odluke, a ja sam pod njima i tehnički ih odrađujem', objasnio je on.

Šator je nakon 555 dana prosvjeda razmontiran, a jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški, tom ga je prilikom opisao kao instituciju jer su u njemu tijekom toga vremena razgovarali sa svima tko je tamo došao.

U Vukovaru, pak, iako protiv šatora nemaju ništa, pitaju se kako je izbor pao upravo na njihov grad. Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, ne znam čemu bi šator njima služio u Vukovaru i koja mu je svrha.

'Zašto ga ne ostave u Zagrebu i negdje tamo ne pohrane ili odnesu na Turanj ili tamo negdje? Zašto baš u Vukovar?', nejasno je Rehaku kojemu je Vukovar predaleko od Zagreba, a u šatoru ne vidi poveznice s Vukovarom.

Umjesto šatora, smatra on, trebali su poslati nešto drugo.

'Bolje da su poslali novac kojim bi se otvorila radna mjesta, pokrenulo gospodarstvo. Tako bi spriječili iseljavanje mladih s istoka Hrvatske', kaže bivši logoraš Rehak.