POČINJE BITKA ZA FUNKCIJE

Milijan Brkić sam u utrci za Karamarkova zamjenika

29.04.2016 u 13:44

Bionic
Reading

Milijan Brkić, po svemu sudeći, na izbornom saboru HDZ-a koji se održava krajem svibnja postat će zamjenik predsjednika stranke. On je, naime, jedini predao kandidaturu za tu funkciju. Rok za predaju kandidatura istekao je jučer; za šest potpredsjedničkih mjesta stiglo je 14 kandidatura, a za 10 članova Predsjedništva tridesetak kandidatura

Na Općem saboru HDZ-a koji će se održati 28. svibnja bira se 17 članova Predsjedništva – zamjenik, šest potpredsjednika i 10 članova.

Jedini kandidat, a tim i siguran zamjenik predsjednika stranke bit će glavni tajnik stranke Milijan Brkić.

Za potpredsjednike su se kandidirali saborski zastupnik Domagoj Milošević, ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić, politički tajnik stranke Tomislav Čuljak, saborski zastupnik Anđelko Stričak, ministar poduzetništva Darko Horvat, europarlamentarka Dubravka Šuica, potpredsjednik Sabora Ante Sanader, ministar prometa Oleg Butković, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, europarlamentarka Ivana Maletić, ministar vanjskih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, šef HDZ-ove mladeži Josip Bilaver, saborska zastupnica Josipa Rimac te saborski zastupnik Franjo Lucić.

Potpredsjednici će postati njih šest koji na općem saboru dobiju najviše glasova. Što se pak tiče ostalih 10 članova Predsjedništva, morat će se voditi briga o regionalnoj zastupljenosti. Naime, po dva člana daju četiri skupine županija, a dva člana daju Zagreb i Zagrebačka županija.

Za članove Predsjedništva prijavilo se tridesetak kandidata. Među njima su i zaprešićki gradonačelnik i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, gradonačelnik Velike gorice Dražen Barišić, saborski zastupnik Željko Fiolić, saborski zastupnik Stevo Culej, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, šef krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek, nogometni sudac Bruno Marić, saborski zastupnik Željko Dilber, bivši šef šibensko-kninskog HDZ-a Ante Kulušić, šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, pomoćnik ministrice socijalne politike Ante Babić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, šef ličko-senjskog HDZ-a Darko Milinović, ali i ministar turizma Antun Kliman.

Cjeloviti popis kandidata za čelno HDZ-ovo tijelo pogledajte OVDJE.

U Predsjedništvo automatizmom zbog funkcije ulaze predsjednik Mladeži Josip Bilaver, predsjednica Zajednice žena Sanja Putica te predsjednik Kluba utemeljitelja Milan Kovač.

Među kandidatima ovaj put nema aktualnog potpredsjednika stranke Damira Jelića, za kojeg se predviđa da bi kasnije trebao biti izabran za glavnog tajnika HDZ-a.

Iako se u medijima, ali i kuloarima govori o srazu Karamarkove i Brkićeve struje u HDZ-u, neki od kandidata demantiraju takve priče.

Među njima i šef ličko-senjskog HDZ-a Darko Milinović, koji je kandidat za Predsjedništvo stranke. 'U protekle četiri godine sam podupirao vodstvo Hrvatske demokratske zajednice, nisam bio u vrhu stranke, pokazao sam na neki način da sam istinski HDZ-ovac i mislim da je sada sazrilo vrijeme da se kandidiram u Predsjedništvo stranke, i s obzirom na rezultate koje ličko-senjski HDZ poluči gotovo na svakim izborima', kazao je Milinović novinarima u Saboru.

Na pitanje je li tim Karamarko ili tim Brkić, Milinović kaže: 'Nema u HDZ-u tim Brkić, tim Karamarko. HDZ je jedinstven. Vidjeli ste i da se gospodin Brkić kandidirao za zamjenika predsjednika. To je najbolji odgovor onim spinovima koji žele podijeliti HDZ, a ja čvrsto podupirem politiku predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.'

U zajedništvo se kune i Josipa Rimac, kandidatkinja za potpredsjednicu stranke. 'Samo je jedan tim, a to je HDZ. Mislim da je jako loše ovo što čitamo u medijima o nekakvim podjelama. Podjela nema. Moram reći da sam osobno dugogodišnji prijatelj i sa predsjednikom Karamarkom I dosadašnjim tajnikom Brkićem. I samo je jedan tim, a to je HDZ', rekla je Rimac.

Upitana je li dogovor stranke da bude jedan kandidat za zamjenika predsjednika stranke, kao što je bilo i za predsjednika, Rimac je rekla: 'Svaka obitelj svoje dogovore riješava unutar kuće, a ono što je najvažnije je da je to bio jedan demokratski proces. Bilo je dovoljno vremena da se kandidiraju svi oni koji smatraju da mogu svojim znanjem i sposobnostima odgovarati toj poziciji i da mogu dobiti povjerenje delegata.'

Iako su mediji pisali o dramatičnom sastanku Karamarka i Brkića vezano uz njegovu kandidaturu za zamjenika predsjednika, šef HDZ-ove mladeži Josip Bilaver uvjereava da dramatičnih sastanaka nije bilo.

'Otkad je gospodin Karamarko postao predsjednik, prije četiri - pet godina, oduvijek se govori o frakcijama, o podjelama unutar stranke. Mi smo u međuvremenu dobili pet izbora zaredom i ja u stranci nisam vidio nikakve podjele, odnosno da je netko nečiji. Mislim da su svi ljudi svoji i da su, prije svega, pošteni HDZ-ovci', kazao je Bilaver, koji je kandidat za potpredsjednika stranke.

Kandidat za potpredsjednika je i Ante Sanader, koji također uvjerava u zajedništvo stranke. 'Nema timova, svi smo zajedno. Bit će demokratska utakmica, svatko može lobirati, to je sve dopušteno i normalno', kazao je Sanader.