NATJEČAJ ISTJEČE DANAS

Za ravnatelja HRT-a samo je jedan kandidat, pogodite tko

29.04.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Siniša Kovačić za sada jedini želi biti glavni ravnatelj HRT-a. Naime, na natječaj objavljen 30. ožujka, koji se zaključuje danas u ponoć, stigla je samo jedna prijava

'Zaključno s jučerašnjim danom zaprimili smo samo jednu prijavu. Naravno, postoji mogućnost da još danas netko preporučeno poštom pošalje svoju prijavu pa ćemo sa zaključenjem natječaja morati pričekati najvjerojatnije do kraja idućeg tjedna, kada ćemo sve pristigle prijave otvoriti i utvrditi jesu li valjane te listu kandidata proslijediti saborskom Odboru za informatizaciju i medije. Tko se prijavio, ne znam jer su prijave zatvorene', kazao je za tportal Šenol Selimović, predsjednik Nadzornog odbora HRT-a, tijela koje je zaduženo za provođenje natječaja.

Siniša Kovačić
nam je pak potvrdio da je on predao svoju kandidaturu pa nije bilo teško zaključiti tko je za sada jedini kandidat.

'Predao sam prijavu', potvrdio nam je Kovačić.

Iako se spekulira da bi HRT mogao preuzeti i Božidar Domagoj Burić, autor serijala 'Hrvatski kraljevi' i 'Republika', svojedobno i direktor programa HRT-a, on o tome još razmišlja.

'Ne znam što bih vam rekao. Danas je zadnji dan za prijave i još razmišljam', kazao je Burić.

Nakon što Odbor za medije obavi razgovor(e) s prijavljenim(a) podnosi prijedlog Saboru na odlučivanje. Glavnoga ravnatelja HRT-a na rok od pet godina imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika.

Unatoč činjenici da je riječ o poslu koji garantira plaću nešto višu od 20.000 kuna neto i sve beneficije koje idu uz to, u posljednjih desetak godina nije zabilježeno da je dan uoči zaključenja natječaja za šefa HRT-a stigla samo jedna prijava.
 
Moguće je da je slabom interesu pridonijela činjenica da nijedan šef HRT-a još od doba Mirka Galića, sredinom dvijetisućitih, nije dočekao kraj mandata jer su uglavnom bili smjenjivani kako se mijenjala vlast u državi.

Ostane li Kovačić jedini kandidat, natječaj na HRT-u bit će kao i izbori u HDZ-u – priča u kojoj je sve unaprijed režirano i poznato.

Uvjeti natječaja

Uvjeti natječaja propisuju da kandidati imaju hrvatsko državljanstvo, fakultetsko obrazovanje, aktivno znanje najmanje jednog svjetskog jezika, s tim da je engleski obvezan, najmanje deset godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima, poznavanje medijskog zakonodavstva i nove informacijske tehnologije. Kandidati koji se prijavljuju na natječaj moraju, uz ostalo, dostaviti prijedlog petogodišnjeg programa rada i upravljanja HRT-om.