SLOŽIO SE I HSU, ALI...

Špika digao frku u Saboru: BUZ ne prihvaća mirovinsku reformu!

29.04.2016 u 11:16

Bionic
Reading

Saborsko zasjedanje jutros je, već uobičajeno, započelo stankom. Kako bi progovorili o najavljenoj reformi u mirovinskom sustavu, javili su se HSU i BUZ, pri čemu je stranka partner u Domoljubnoj koaliciji rekla da ne može podržati reformu

Podsjetimo, u Nacionalnom programu reformi, koji je jučer predstavljen na Vladi, predviđa se da se u mirovinu ide sa 67 godina, ali već od 2028., a ne, kako je do sada bilo određeno, tek od 2038.

BUZ-ov Milivoj Špika, čija je stranka članica Domoljubne koalicije, za to ne vidi razloga i smatra da je to nepotrebno. 'Ovo što će se dogoditi, dakle povećanje na 67 godina, kumulativno znači dvije godine produljenja radnog vijeka. To znači dvije godine ušteda u proračunu jer se dvije godine neće isplaćivati mirovine. Dakle, ušteda je 60 milijardi na koncu cijelog ovog procesa kad se zavrti krug s jedne strane, a s druge strane povećat ćemo broj nezaposlenih za 90.000 ljudi. Zašto se to u ovom trenutku radi, ne znam, kad imamo činjenično stanje da je po izvješću Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke samo od ulaska Hrvatske u EU 97.000 ljudi napustilo Hrvatsku. To znači da bismo u ovom trenutku imali 400 tisuća nezaposlenih. Ovo je potpuno pogrešna politika i ukoliko to ostane ovako, još jednom ponavljam - Blok umirovljenici zajedno ovo neće prihvatiti', kazao je Špika nakon što je zatražio stanku.

Pohvalio je to što se 'nakon 13 godina hibernacije' po tom pitanju pobunio i HSU.

'Danas kolega Silvano Hrelja najavljuje da će oni raditi revoluciju i referendum. Dragi kolega, meni bi bilo izuzetno drago da ste vi to radili 2013. godine, ali mi je drago da ćete to napraviti i sada. Budite sigurni da možete računati i na Blok umirovljenici zajedno. Ali trebate si postaviti pitanje koliko će vam uopće umirovljenika vjerovati kada ste 2013. godine ostali u koaliciji koja je ovako nešto radila. Dakle, bojim se da to neće naići na neko posebno razumijevanje kod biračkog tijela', rekao je Špika.

Odmah je stigao Hreljin odgovor. 'Stvarno sam mislio da će kolega Špika argumentima govoriti o mirovinskom sustavu. Njemu je očito do javnog obračuna sa mnom. Niti sam mu ja smetao niti sam mu pomagao da dobije čak 131 preferencijalni glas na prošlim izborima i postane saborski zastupnik. Dakle, niti ću mu odmoći niti pomoći', kazao je Hrelja.

HSU se, dodao je, nikada nije složio s povećanjem dobi za odlazak u mirovinu, pa ni za bivše Vlade. 'Ni za naše koalicijske vlade ni sada ta mjera nema ama baš nikakvog smisla, nema nikakvog smisla da se tako nešto tako traumatično uvodi u roku od dvije godine. Jedna kulturna Njemačka je to napravila suočena sa svojim stanjem na tržištu rada i u mirovinskom sustavu za prijelazno razdoblje od 2014. do 2038. Dakle, 24 godine. Oni povećavaju staž sa 65 na 67 godina svake godine jedan mjesec. To je nešto što se zove planski, u skladu s očekivanim porastom trajanja života i s razvojem tehnologije u društvu. Mi nemamo nikakvog plana', kazao je Hrelja.

Upozorio je i na opasnosti ovakvog prijedloga. 'Jedino što će proizvesti je isti efekt kao i 2010., kad je premijerka Jadranka Kosor povećala penalizaciju pa smo imali 21 tisuću prijevremenih umirovljenja. Tako će i ove godine biti stampedo prijevremenih mirovina jer građani imaju pravo iskoristiti za sebe povoljnije pravo. Dakle, to će biti jedini efekt, trenutno veći trošak za proračun, od ovih reformi koje se predlažu', rekao je Hrelja.