25. OBLJETNICA OSNUTKA

Vinkovci: Vijenci za poginule pripadnike 'Kuna'

29.04.2016 u 11:00

Bionic
Reading

U povodu 25. obljenice 3. gardijske brigade 'Kune', osnovane 29. travnja 1991. godine, podno Spomen križa na Gradskom groblju u Vinkovcima u petak su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na 368 poginulih te 16 nestalih u Domovinskom ratu pripadnika te postrojbe, koja je sudjelovala u brobama na gotovo svim hrvatskim ratištima

Vijence podno spomen križa položila su izaslanstva Udruge ratnih veterana 3. gardijske brigade, vinkovačke Udruge udovica hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu te Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca. Za poginule i nestale pripadnike brigade u vinkovačkoj Župnoj cfrkvi sv. Euzebija i Poliona služit će se misa zadušnica.

'Pripadnici i postrojbe 3. gardijske brigade prošli su u Domovinskom ratu gotovo sva hrvatska bojišta, od Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, preko zapadne Slavonije i Posavine, do operacija 'Bljesak' i 'Oluja'', podsjetio je predsjednik Udruge ratnih veterana 'Kune', umirovljeni brigadir Damir Dujić. Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 branitelja, poginulo je njih 368, a ranjeno više od tisuću dok se među nestalim još nalazi 16 pripadnika brigade.

Brigada je osnovana u Vinkovcima na današnji dan, 29. travnja 1991. godine, po zapovjedi tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, iz specijalnih postrojbi MUP-a, a četiri bojne brigade bile su raspoređene u Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Vukovaru.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade, u četvrtak je u Vinkovcima održan i stručni skup 'Domovinski rat - istinom protiv zaborava'.