SDP PREDLAŽE IZMJENE

'Ako Most podrži naše zakonske prijedloge, bit ćemo zahvalni'

29.04.2016 u 10:41

Bionic
Reading

SDP je nastavio s predlaganjem zakonskih prijedloga za koje smatra da bi trebali doći od vladajućih. U saborsku proceduru ovaj put su uputili izmjene Zakona o referendumu te Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma

'U zadnja tri mjeseca djelovanja ove tragikomične vlade u Saboru smo usvojili 10 zakonskih prijedloga koje je poslala ta smušena ekipa. Od toga su dva o slanju vojske na granice, dva u kojima se mijenja jedan članak vezan za člana upravnog vijeća, dva su potvrđivanje međunarodnih sporazuma, jednim se smjenjuju sanacijski upravitelji u bolnicama i tri su obična zakona usklađivanja s propisima Europske unije. Za razliku od njih, Klub zastupnika SDP-a u saborsku je proceduru do sada uputio prijedlog Zakona o mirovinskom osiguranju, o kaznenom postupku, o rodiljnim naknadama i interpelaciju o bankama i švicarcima', poručio je na press konferenciji u Saboru SDP-ov Nenad Stazić.

Ovaj put u saborsku proceduru upućuju izmjene Zakona o referendumu te izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

'Zakonom o referendumu zaokružuje se referendumski proces i unose se izmjene koje su potrebne da bi taj sustav kod nas mogao napokon funkcionirati kako treba. Osigurava se krug pitanja koja mogu biti podvrgnuta referendumu, uređuje se način prikupljanja potpisa za referendum, ali i uređuje se način na koji se vodi referendumska kampanja. Zakonom o financiranju političkih aktivnosti uređujemo područje o kojem se posljednjih tjedana intenzivno razgovaralo u Saboru - uređujemo način na koji će se isplaćivati financijska sredstva državnog i lokalnih proračuna političkim strankama, uređujemo način na koji će se objavljivati financijska izvješća te uređujemo način na koji će se sankcionirati one političke stranke koje krše zakone i to na način da o tome više ne odlučuju politička tijela, nego isključivo redovna i nezavisna državna tijela', kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

Iako su mediji pisali da su ova dva zakona dio paketa kojime SDP želi testirati Most i vidjeti je li ta platforma doista spremna na suradnju, Grbin kaže da oni s Mostom nemaju veze. 'Ovi zakoni nemaju nikakve veze s Mostom, ovo su zakonski prijedlozi SDP-a kojima pokušavamo urediti određena područja za koja smatramo da nisu uređena na dobar način. Ako ih netko podrži, mi ćemo na tome biti zahvalni', kazao je Grbin.

S obzirom na to da je aktualnu Vladu nazvao tragikomičnom, novinari su upitali po čemu se u prvih 100 dana razlikovala bivša SDP-ova vlada. 'Prošla Vlada bila je daleko uspješnija jer je donosila prijedloge zakona koji se tiču građana, koji su odmah bili reformskog karaktera, i bivša Vlada je došla prilično spremnija na vlast. Za razliku od ovih, koji, kao što vidite, ne rade ništa drugo nego se svađaju oko fotelja i oko toga što će tko dograbiti od javnih poduzeća', rekao je Stazić.