DOK UKIDA KOLEKTIVNI UGOVOR

Što kažu zastupnici o Bandićevom novom automobilu?

28.04.2016 u 23:02

Bionic
Reading

Potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkoga SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je za nabavu novih automobila, među kojima i BMW 7, u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu rekao kako treba provjeriti tu informaciju i očekuju odgovor te kako mu je osobno neprihvatljivo da se nabavljaju nova vozila istodobno dok se radnicima Holdinga ukida kolektivni ugovor. Gradski zastupnik SDP-a Dominik Etlinger rekao je da se prema specifikaciji koja je raspisana u pozivu za javno nadmetanje za nabavu novih automobila u Gradu Zagrebu, u svakom slučaju radi i o BMW-u 7, a I potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić pita je li trenutak za nova vozila

Etlinger je zamolio gradonačelnika Bandića da povuče takav poziv za javno nadmetanje zato što je to, rekao je, 'jednostavno preskupo, preluksuzno'.

'Može se raditi i o porscheu, ali porsche mislim da nema četvera vrata nego dvoja ili petera, ovisno o modelu. Međutim, nisam stručnjak za aute i nije bitno koji je model. Bitno je da je to jednostavno u ovim trenucima neprimjereno i inače je neprimjereno luksuziranje javnim novcem', rekao je Etlinger.

'To je štetno i tu se vidi da se Gradom Zagrebom zapravo upravlja loše, ne upravlja se manirom dobrog gospodara, kako bi trebalo. Građani grada Zagreba su zaslužili da se efikasnije, kvalitetnije i transparentnije upravlja njihovim novcem', istaknuo je Etlinger.

Komentirajući izjavu gradonačelnika da se nabavlja manje automobila i tako štedi, Etlinger je rekao da se 'može štedjeti jedino po onoj 'ako je vrijeme novac' zato što se tim automobilom od 350 konja svakako brže dolazi, ali to nije nikakva ušteda za Grad Zagreb, to je nepotreban trošak'.

Potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) najavio je da će pomno pratiti postupak nabave automobila i da će reagirati ako vide da ima eventualnih nepravilnosti.

'Treba odrediti trenutak. Je li baš sad trenutak za nabavu novih vozila i automobila? Kad pogledamo u gradu možda ima puno drugih mjesta i pozicija gdje bi se taj novac mogao bolje i kvalitetnije usmjeriti za poboljšanje životnih uvjeta građanima', poručio je Mikulić.

'To je nešto što u ovom trenutku sasvim sigurno nije primjereno. Nova vozila nisu potrebna', rekao je Bernardić novinarima u Gradskoj skupštini.

Na pitanje kako komentira to što je Uprava Zagrebačkog holdinga otkazala temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike, Bernardić je odgovorio kako je on ponajprije za zaštitu radnika, zaštitu radnika u gradu Zagrebu u svim poduzećima.

Ocijenio je kako je dobro da postoji kolektivni ugovor. 'Kolektivni ugovor je uvijek dokaz jedne suradnje između poslodavaca i radnika i nije ga dobro jednostrano raskidati i trebalo je razgovarati s ljudima prije raskidanja kolektivnog ugovora jer najgore je štedjeti na ljudima i na radnicima i oštetiti ih u njihovim pravima', istaknuo je Bernardić.

Na pitanje kako objašnjava što se u Upravi Zagrebačkog holdinga otkazivanje temeljnoga kolektivnog ugovora objašnjava da novi ugovor treba biti u korak s vremenom, da se nagrađuje rad, a kažnjava nerad, Bernardić je odgovorio da bi najprije trebalo vidjeti novi ugovor te da dijalog Uprave i sindikata treba biti na prvome mjestu.

'Dobro je za Zagrebački holding i radnike koji rade u Holdingu da postoji kolektivni ugovor. Treba razgovarati i doći do rješenja, a uštede i efikasniji sustav upravljanja ovisi o Upravi Zagrebačkog holdinga koja to mora predlagati', rekao je Bernardić. Istaknuo je da 'Uprava Zagrebačkog holdinga mora predložiti na koji način stimulirati one koji bolje rade, koji više rade i daju veći doprinos, a na koji način destimulirati one koji eventualno ne rade'.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u srijedu na konferenciji za novinare, komentirajući što je Uprava Zagrebačkog holdinga otkazala temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike te tvrtke, kako treba prestati dijeliti nezarađeno i honorirati nerad.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban tada je istaknula kako je stajalište Uprave da uvijek treba nagraditi radnike, a neradnike kazniti. Uprava smatra, dodala je, kako treba omogućiti da sustav funkcionira s jednakim, eventualno malo većim brojem radnika, pri čemu nužnim ocjenjuje optimalizaciju poslovanja kako bi se ostvarila mobilnost unutar sustava.