POLICIJA ČEKA GRAĐANE

Za dom spreman: Đapiću 30 dana zatvora?

Bionic
Reading

'Koliko znam, policija do sada nije dobila nikakvu dojavu od građana da ih je nešto zasmetalo, no ako se to dogodi, postupit ćemo kao i svaki put dosad. Prema Zakonu protiv javnog reda i mira, ovo bi bilo vrijeđanje moralnih osjećaja građana, no građani su ti koji trebaju reagirati. Jer kad slučaj dođe na sud, moraju postojati stvarne osobe, a ne imaginarne', rekao je Slobodnoj Dalmaciji Krunoslav Borovec iz Ureda načelnika Ravnateljstva policije

Ako netko prijavi sad već bivšeg predsjednika Hrvatske stranke prava Antu Đapića zbog izricanja ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', mogao bi prekršajno odgovarati. Naime, Anto Đapić je svoje stranačke kolege na subotnjoj konvenciji HSP-a pozdravio ustaškim pozdravom 'Bog i Hrvati! Za dom spremni!' koji su prenijele sve dnevne novine i državna televizija, no izgleda da građani u ovom slučaju nisu reagirali, kao što to čine kada se slične stvari događaju na Thompsonovim koncertima.

'Koliko znam, policija do sada nije dobila nikakvu dojavu od građana da ih je nešto zasmetalo, no ako se to dogodi, postupit ćemo kao i svaki put dosad. Prema Zakonu protiv javnog reda i mira, ovo bi bilo vrijeđanje moralnih osjećaja građana, no građani su ti koji trebaju reagirati. Jer kad slučaj dođe na sud, moraju postojati stvarne osobe, a ne imaginarne', rekao je Krunoslav Borovec iz Ureda načelnika Ravnateljstva policije.


Policija čeka prijavu građana?!
'Bog i Hrvati! Hvala na pozornosti!'

Stoga, ako Đapić doista postane predmetom prekršajne obrade, prekršajni sudac bi ga zbog njegova pozdrava 'Za dom spremni' mogao kazniti s najviše 750 kuna ili kaznom zatvora do najviše 30 dana. Zbog ustaških simbola u Hrvatskoj se svako malo vode rasprave, a najčešće se u tom kontekstu spominju Thompson i njegovi obožavatelji.

No osim Đapića, istim pozdravom ili sličnom inačicom stranačke kolege pozdravila su i dvojica kandidata za njegova nasljednika, Pejo Trgovčić i Tomislav Vlajnić, a novoizabrani predsjednik Danijel Srb svoj govor završio je riječima 'Bog i Hrvati! Hvala na pozornosti!'

'Najvažnije je da novoizabrani predsjednik ne započinje i ne završava govore tim pozdravom', kratko je prokomentirao predsjednički kandidat Nadan Vidošević

HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić kazala je da je Đapić irelevantan faktor, odnosno da više nije to što je bio i da je to znak da Hrvatska napreduje. 'No takav istup za svaku je osudu', kazala je V. Pusić.

S njom se slaže i Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a, koji je kazao kako je takav način pozdravljanja neprimjeren hrvatskom društvu i hrvatskoj političkoj sceni.

Mesić: To nije 'stari hrvatski pozdrav'!

Predsjednik građanin, antifašist

U Uredu predsjednika jučer su ponovili da je predsjednik Stjepan Mesić već nekoliko puta jasno rekao što misli o tom pozdravu. Iako je, primjerice, Thompson tvrdio da je 'Za dom spremni!' stari hrvatski pozdrav, predsjednik Mesić nedavno mu je odgovorio kako taj pozdrav nije pronašao ni u kakvoj literaturi, a da ga je Thompson možda pronašao u endehaškoj.

Mesić je također rekao kako kroz čitavo svoje školovanje, od osnovne škole pa do pravnog fakulteta, nigdje nije pročitao da su Hrvati koristili 'Za dom spremni', osim za vrijeme NDH, koja je u svojoj ideji i u svojoj izvedbi bila jedan bestijalni zločin.

Momačka večer Hloverkina sina

Podsjetimo da je zahvaljujući građanima policija reagirala i u slučaju momačke večeri sina urednice informativnog programa Hloverke Novak Srzić na Dan neovisnosti. Na njezinoj se kući zavijorila hrvatska zastava s natpisom Torcida i hrvatski grb uokviren u velikom slovu 'U'.

Krivac je 38-godišnji prijatelj Hloverkina sina protiv kojeg je, nakon jednomjesečne istrage, policija podnijela optužni prijedlog. Promoviranje ustaštva stajat će ga do 1.100 kuna kazne ili pak do mjesec dana zatvora.