SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

Vlada usvojila reforme za 15 minuta te još neke zakone

28.04.2016 u 14:16

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici predstavila Nacionalni program reformi na kojem se radilo dva mjeseca. Radi se o 60 reformskih mjera u četiri glavna područja; makroekonomskoj stabilnosti i fiskalnoj održivosti, lakšim uvjetima poslovanja i boljoj investicijskoj klimi, učinkovitosti i transparentnosti javnog sektora i bolje obrazovanje za tržište rada

14:13 Otvoreni dio sjednice Vlade je završio.

14:10
Vlada je donijela Uredbu o izmjenama plaćama policijskih službenika, kojom se predlaže povećanje plaća početnika dizanjem osnovnog koeficijenta složenosti poslova s 0,776 na 0,800. Veću plaću na temelju te uredbe dobivat će oko šest tisuća policijskih službenika i to oni koji rade na početnim radnim mjestima. Plaće će tako trebale rasti službenicima za zadržavanje, osiguranje, šefa smjena postaje, službenicima za sigurnost cestovnog prometa, za graničnu kontrolu u lukama na moru, zračnim lukama, na granici i policijskim mornarima. Da se rashodi ne povećaju, potreban iznos nadomjestit će se smanjenjem dodataka na plaću od dva do četiri posto rukovodećim kadrovima u MUP-u.

13:57
Vlada je usvojila Nacionalnu strategiju za provedbu Sheme školskog voća i povrća za razdoblje od 1. kolovoza 2016. do 31. srpnja 2017. Provedba će se financirati s dva milijuna eura iz EU fonda za jamstva u poljoprivredi i sa 224 tisuće eura iz državnog proračuna. Za razliku od prošlogodišnje strategije u novu će uz osnovnoškolce biti biti uključena i djeca iz srednjih škola.

13:40
Vlada je usvojila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

'Osobe se mogu na temelju natječaja zaposliti u tijelima Vlade na ugovor na određeno, ali ne radi se o povratku sustava revolving door, jer se na natječaje mogu prijaviti svi građani Republike Hrvatske', kazala je ministrica Dubravka Jurlina Alibegović.

13:28
Ključne poruke dokumenta odnose se na fiskalna kretanja 2016. do 2019. Jedan od osnovnih ciljeva je fiskalna konsolidacija, odnosno smanjivanje proračunskog minusa'. Svi navedeni ciljevi i predviđena kretanja fiskalne politike su određeni i ovise o provedbi ključnih strukturnih reformi. Za godine koje slijede naš planirani fiskalni deficit pada dalje što će rezultirati daljnim smanjivanjem duga u BDP-u na onih ciljanih 80 posto. Ovo je jedan okvir koji Hrvatskoj može dati napredak i pomak', poručio je ministar financija Zdravko Marić.

13:20 Vlada je usvojila i Prijedlog programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2016.–2019. Godine. 'Ovaj dokument je usko vezan uz Naciolani program reformi. Njegova struktura je vezana uz proračun i projekcije za dvije godine. Ostajemo pri projekcijama BDP- od dva posto, ali nakon provođenja reforma očekuje se povećanje. Ključna poruka ovog dokumenta je da je jedan od osnovnih ciljeva fiskalna konsolidacija i daljnje smanjivanje javnog duga. Ovo je okvir koji Hrvatskoj može dati napredak i pomak. ', kazao je Marić.

13:14
'Ovo su reforme koje ćemo provesti u periodu od 12-18 mjeseci. Riječ je o teškim reformama, a ja bi ih nazvao fer reforme jer o njima ovisi budućnost zemlje. Bez njih nećemo moći podignuti BDP. Ovaj dokument nije rađen za EK nego za građane RH. Radi se o 60 reformskih mjera u četiri glavna područja. Riječ je o područjima; makroekonomskoj stabilnosti i fiskalna održivosti, lakši uvjeti poslovanja i bolja investicijska klima, učinkovitost i transparentnost javnog sektora i bolje obrazovanje za tržište rada. Ove reforme su nužne za bolju budućnos', kazao je Orešković.

13:05 '
Jedna točkica na sjednici vlade biti će vezan za IT sektor. Formirat ćemo IT vijeće. Glavni cilj je povećati ekikasnost IT-a. To će biti jedna ključna čak i reforma ja bih rekao', rekao je na početku sjednice premijer Orešković.