SALAPIĆ O MESIĆEVU UREDU

'Neprimjereno je da čovjek od 82 godine nekome služi kao vreća za boks'

28.04.2016 u 13:36

Bionic
Reading

Saborski zastupnici već drugi dan raspravljaju o prijedlogu izmjena Zakona kojim se bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću ukida trajno pravo na ured, vozača i službeno vozilo. Podsjetimo, rasprava je započela još jučer, a oporba je predložene izmjene zakona nazvala nepatriotskim i protuustavnim

Iako je jučer rasprava bila burna, s povišenim tonovima, danas su se strasti ipak smirile. Govoreći u ime HDZ-a Davorin Mlakar kazao je kako bivši predsjednik Mesić ima pravo na ured, troškove ureda, službenike, vozače i zaštitu i da se u tom segmentu mijenja zakon.

'Godine 2013., kada ste, kolege iz oporbe, predlagali ovaj zakon, rekli smo vam da taj zakon trpi od jednog velikog prigovora, a to je da ne možete imati dvije kategorije predsjednika, kolokvijalno rečeno, bivših predsjednika jer za jednog su prava koja su ovdje navedena vrijedila za razdoblje od pet godina, a za samo jednog drugog su ta prava vrijedila doživotno. Opet zbog podsjećanja, Ustav RH članak 14. st. 2. 'Svi su pred zakonom jednaki', a u članku 16. Ustav kaže: 'Da se slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, moral i zdravlje.' 2013. smo vam govorili - ako bivši predsjednik Republike ima stanovita prava, onda svaki bivši predsjednik mora imati ista prava. Vi ste tada tvrdili da postoje drugačiji, da postoje neki koji imaju veća i drugačija prava od ostalih. Mi se ni tada. a ni danas s time nismo slagali i zbog toga vjerojatno i ova intervencija o izmjenama zakona', kazao je Mlakar.

Instituciju bivšeg predsjednika Ustav ne prepoznaje, poručio je Mlakar. 'Isto tako predsjednik po prestanku obnašanja dužnosti nema ni propisane dužnosti koje bi eventualno kasnije mogao ispunjavati, a svi smo svjesni i u ono što se često govorilo zemljama visoke demokratske tradicije da koriste svoj ugled u domaćoj međunarodnoj javnosti da bi promovirali interese svoje zemlje. Mislim da je nekorektno uspoređivati se sa nekim sustavima osobito američkim, jer financiranje njihovih predsjednika i naših se stvarno, ali baš ni po čemu ne može uspoređivati, niti su naše mogućnosti slične', rekao je Mlakar.

Kritike su stigle od HDSSB-ova Josipa Salapića. 'Apsolutno je neprimjereno jučer u Saboru da čovjek od 82 godine nekome služi kao vreća za boks u debitantskim nastupima u Hrvatskom saboru. Radi se o predsjedniku države kojega je netko izabrao. On je bio 10 godina predsjednik Republike Hrvatske i, kako se kaže, narod koji se odrekne svoje prošlosti nema ni svoje budućnosti. Mi ne možemo izbrisati ni njegovo djelovanje koje je bilo ovakvo ili onakvo, ja ga nisam izabrao. Ne možemo zaboraviti ni bivše premijere, ni Račana, niti Milanovića, a ne možemo zaboraviti niti gospođu Kosor, niti Sanadera bez obzira što mislili o tome. Mislim da nije u ovom trenutku primjereno i nije uopće vrijeme u Hrvatskoj da se s nekim tko ima 82 godine, kojega je netko nekada izabrao na ovakav način politički obračunava', rekao je Salapić.

Replicirao mu je Mlakar. 'Ni jednom riječju nisam spomenuo ni politiku koju je vodio gospodin Stipe Mesić dok je bio predsjednik Republike, o tome su govorili drugi. Tu postoji čitav niz prijepora i njegova uloga u hrvatskoj politici, s vremenom vjerojatno i protekom vremena sve više će dobivati neke ocjene pa ćemo moći procijeniti koliko je ona bila pozitivna, negativna, koliko je išla prema ugledu ili suprotno RH', rekao je HDZ-ov zastupnik.

U raspravi je sudjelovao i SDP-ov Arsen Bauk. 'Kolega Stazić je jučer nabrajao funkcije koje je predsjednik Mesić obnašao od općinske, republičke, nakon toga državne i u bivšoj SFRJ savezne razine. Ali je propustio spomenuti još jednu činjenicu, a to je da je predsjednik Mesić dio ove pop i ove druge muzičke kulture jer ima nekoliko pjesama u kojima je izrijekom naveden. Jedna je pjesma od Šajete 'Party za ekipu' koja bi danas mogla imati svoj prepjev 'Kada Božo i Tomo rade party za ekipu najprije ukinu Stipu'. To je, jer drugih reformi nemamo. Međutim, to je manje bitno. Jučerašnji istup Kluba zastupnika MOST-a bolje opisuje ona druga pjesma, a isto poznata 'Oj Ivica i Stipane pojest će vas crne vrane.' To je iz 2003.', kazao je Bauk.