PORTRET ZVONIMIRA ŠOSTARA

Od sumnjivog biznisa, preko skandala s prostitucijom i ukradenim slikama, do uhićenja

27.04.2016 u 16:55

Bionic
Reading

Zvonimir Šostar dug niz godina bio je čovjek od povjerenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Liječnik po struci, politički uspon započeo mu je paralelno s Bandićevim, a u posljednjih petnaestak godina iza njega su se vukle i najrazličitije afere, ali sve do jutros nikada nije bio pod sumnjom za teško kazneno djelo

Bivši pročelnik Ureda za zdravlje grada Zagreba i aktualni čelnik Zavoda Andrija Štampar uhićen je rano jutros u Zagrebu. Što se krije iza šture formulacije da je uhićen zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, za sada službeno nije poznato.

Neslužbeno se pak može čuti da ga se zajedno s još nekolicinom ljudi sumnjiči za više koruptivnih djela u periodu 2005. – 2009., kada je bio pročelnik Ureda za zdravstvo, u kojima je Grad Zagreb navodno oštećen za 30-ak milijuna kuna.

Šostar je široj javnosti poznat prije svega kao dugogodišnji pročelnik Ureda za zdravlje grada Zagreba. Na pročelničkom mjestu proveo je nešto više od trinaest godina i njegov dolazak na tu poziciju vezan je uz Bandićevo preuzimanje Zagreba na izvanrednim izborima 2000. Uz Slavka Kojića, Vidoja Buluma, Davora Jelavića, Mira Lacu i Ladislava Prežigala, jedan od onih koji su u vrhu gradske vlasti bili otkad je Bandić postao gospodar grada na Savi.

Privatni biznis u Z-prometu

Šostar je rođen 1956. i otac dviju kćerki, diplomirao je na Medicinskom fakultetu, a prije preuzimanja pročelničke funkcije radio je kao liječnik u ambulanti opće prakse Hidroelektre, potom na KBC-u Rebro, a sredinom devedesetih okušao se u privatnom biznisu. Međutim, tvrtka Z- promet, koju je osnovao, 2002. završila je u stečaju.

A upravo poslovanje te tvrtke dovelo je Šostara na naslovnice novina sredinom 2002. Naime, Z-promet bio je registriran za širok spektar poslova, a čime se točno bavila tvrtka registrirana na adresi u Domu sportova, Šostar na upite novinara tada nije želio otkriti. Sve to se događalo nakon što su novinari dobili informaciju o anonimnoj prijavi za kamatarenje kojim se, navodno, bavio preko spomenute tvrtke.

Šostar je tada za Feral Tribune ustvrdio da se tvrtka nije bavila kreditnim posredništvom, ali i da je dao neke pozajmice, o čemu su, tvrdio je, postojali ugovori. U prijavi se spominjalo i da se one koji nisu vraćali posuđeno obuzdavalo uz pomoć merčepovaca, a kao bonus u nju je bilo dodano to da većinu radova na adaptaciji i obnovi bolnica u Zagrebu radi tvrtka Pionir dok je za opremanje ustanova poslove uglavnom dobivala tvrtka Podravina. Pročelnik se branio tvrdeći da nema nikakve veze s tim jer je to 'u nadležnosti Ureda za izgradnju grada'. Iako je policija provodila predistražne radnje, cijela priča nije rezultirala konkretnom optužnicom.

Koliko je u to vrijeme značio svom šefu, svjedoči i događaj iz vremena kada je Bandić zbog vožnje u pijanom stanju morao abdicirati pa je njegovu poziciju privremeno preuzela Vlasta Pavić. Tijekom jednog sastanka s vodećim HNS-ovcima rekao je: 'Sve možete mijenjati, ali Šostar mora ostati na čelu Ureda za zdravstvo.'

Ukradena slika u Šostarovim rukama

Poput Ive Sanadera i Nadana Vidoševića, Šostar je ljubitelj slikarstva. U imovinsku karticu 2008. upisao je da posjeduje umjetnine vrijedne 300 tisuća eura, a nazvao ih je slikama 'starih hrvatskih majstora'.

Zbog jedne ukradene slike iz Banskih dvora 2003. ponovno je završio u novinama. Pisao je Nacional tada da su u rujnu 2002. Lena Koščec-Petrov, praunuka slikara Mencija Clementa Crnčića, i njezin suprug Dario Petrov, konobar u zgradi Vlade, ukrali tri Crnčićeva platna i sliku Gustava Likana.

Jedna od slika preko dvaju posrednika završila je za 13 tisuća eura u Šostarovim rukama. Na pitanje kako kao dugogodišnji kolekcionar nije posumnjao da je slika ukradena, Šostar je odgovorio da na njoj nije pisalo da je u vlasništvu Vlade, a na certifikatu se nije vidjelo ime vlasnika jer je bilo prebrisano korektorom – stajalo je samo: liječnik iz Gorjanske ulice.

Druželjubivi liječnik

Kao pročelnik Ureda za zdravstvo, Šostar je sa šefom Bandićem vedrio i oblačio po zagrebačkim bolnicama. Kako je to izgledalo, svjedoči slučaj iz 2005., kada je smijenjen Dalibor Krpan, ravnatelj bolnice Sveti duh. Nikica Gabrić, koji je u to vrijeme bio predsjednik SDP-ova savjeta za zdravstvo, kaže da Krpan nije smijenjen zbog propusta ili zato što je loše radio posao, nego zato što nije bio dovoljno poslušan.

'Danas, kad gledam na tu situaciju s odmakom, nismo bili u pravu jer nismo slušali vlasnika, u ovom slučaju Grad Zagreb, ali smo moralno bili u pravu jer smo tražili da se situacija raščisti do kraja. Bilo je to vrijeme afere Kurjak i mi smo tražili da se njega stavi sa strane dok istraga ne završi. Međutim, Bandić je bio paranoičan i mislio je da mu se pakira nešto iza leđa jer bilo je to vrijeme kada je Grad vodila Vlasta Pavić, on je bio u trzavicama s Račanom i odlučio je da je tri mjeseca dosta za istragu te je odlučio maknuti Krpana. Šostar je tada bio na našoj strani, bio je za to da Kurjak bude po strani dok se istraga ne završi, Bandić ga je čak maknuo iz Upravnog vijeća, a na kraju je nastradao Krpan iako je bio odličan ravnatelj', prisjetio se za tportal Gabrić.

Šostara je, kaže, uvijek doživljavao kao druželjubiva čovjeka, veseljaka, ali i dobrog menadžera koji je školu za to završio u SAD-u.

'Nažalost, u Hrvatskoj je znanje iz menadžmenta, ako radite u javnom sektoru, uvijek pod utjecajem politike', mišljenja je Gabrić.

Striptizeta u krilu

Početkom 2007. Šostar ponovno puni medije slikom iz restorana Trandika u kojem je slavio pedeseti rođendan. Iza leđa mu sviraju tamburaši, a u krilu pleše gola striptizeta. Iako se mislio da je to njegov politički kraj, Šostar je previše značio svom šefu koji ga je osim verbalnim packama kaznio jednodnevnim volontiranjem u udruzi B.A.B.E. javljanjem na SOS telefon.

Isprva je na upit Jutarnjeg lista kazao kako ostavku ne bi trebao podnijeti jer je riječ bila o 'privatnoj zabavi' da bi koji dan kasnije na konferenciji za medije skrušeno priopćio kako je 'svjestan svoje odgovornosti', izrazivši 'najdublju i najiskreniju ispriku najprije svojoj obitelji, a potom svim građanima grada koje sam svojim činom uvrijedio ili povrijedio'.

Potpisi za kampanju

Dvije godine kasnije našao se u središtu nove afere kada je Večernji list otkrio da je sam sebi tijekom 2008. isplatio 118 tisuća kuna. Naime, Šostar je bio v.d. ravnatelja Doma grada Zagreba za psihički bolesne osobe sveta Rita, koji tada nije radio, i od pročelnika Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, odnosno samoga sebe, svakoga je mjeseca tražio nešto manje od 9000 kuna za troškove plaća. Branio se da nije 'tako glup da bi sam sebi isplaćivao plaću i da je novac isplaćivan Radojki Čilaš', tada jedinoj zaposlenici Doma sveta Rita. Ispostavilo se da je spomenuta dobivala ravnateljsku plaću, a za 'poslove javljanja na telefonskim linijama', iako ustanova u tom trenutku nije imala telefon.

Nakon Bandićeva razlaza sa SDP-om Šostar ostaje na njegovoj strani, a tijekom predsjedničke kampanje novinari su od Sanje Ožić (SDP) doznali da je za šefa preko tajnice skupljao potpise po uredima gradske uprave.

'Nisam mogla vjerovati da se takvo što događa u zgradi gradske uprave za radnog vremena. Tajnica je išla od sobe do sobe i jadni ljudi, bojeći se valjda za svoj posao, šutke su potpisivali podršku Milanu Bandiću. Riječ je o neviđenom mobbingu', tvrdila je Ožić dok je Šostar rekao da nikakve prisile nije bilo za prikupljanje potpisa.

Druženje s prostitutkama

U srpnju 2011. mediji su objavili da se našao na popisu svjedoka za koji istražitelji vjeruju da je bio jedan od klijenata prostitutki Nebojše Perunovića Panča. Raskrinkan je tada lanac elitne prostitucije, Šostar je otišao na godišnji i o svemu se oglasio dva tjedna kasnije tvrdeći da mu se seksualnim skandalom nastoji narušiti politički ugled, da Perunovića pozna 25 godina, ali da nikad nije koristio usluge masaže u njegovu salonu, a kamoli što drugo.

Međutim Jutarnji list je objavio njegov iskaz u USKOK-a u kojem je navodno priznao da je imao seksualni odnos s jednom prostitutkom, za što je on rekao da je izmišljeno. Zbog zaštite identiteta, prvenstveno klijenata, cijeli sudski proces bio je zatvoren za javnost, a Pančo i prostitutka Sara priznali su ono što im se stavljalo na teret.

U ljeto 2013., nakon što mu je istekao mandat, Šostar je odlučio da se više neće kandidirati za pročelničko mjesto i preuzeo je vođenje Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Podalje od reflektora medija bio je sve do jutros, kada mu je policija pozvonila na kućna vrata.