S PANTOVČAKA NA VATIKAN

Mesić s papom o uklanjanju križeva

09.11.2009 u 08:36

Bionic
Reading

Po drugi put u svoja dva mandata predsjednik Mesić odlazi u službeni posjet Vatikanu. S papom Benediktom XVI. susrest će se za četiri dana

Dok svi detalji nisu bili utanačeni, posjet je navodno držan u strogoj tajnosti. Audijencija kod pape bit će među posljednjim predsjednikovim putovanjima.

Papi će predsjednik ponijeti umjetničko djelo religioznog motiva. S njim će provesti oko sat vremena. Tema za razgovor neće nedostajati. S papom će razgovarati o stanju regiji no zasigurno će se požaliti i na svoj odnos s hrvatskim biskupima. I sam je priznao kako će jedna od tema biti uklanjanje križeva iz javnih institucija.

'Mi moramo poštivati ono što je zapisano u Hrvatskom Ustavu i ako bude tako onda neće biti ni na čiju štetu. Budući da ću za par dana biti sa Svetim Ocem pa ćemo vjerojatno malo i o tome porazgovarati', rekao je predsjednik Stjepan Mesić.

Iako je Europski sud za ljudska prava ocijenio da raspela nemaju što tražiti u talijanskim učionicama - tamošnja Vlada najavila je žalbu. 'Problem kao što su križevi u javnim zgradama nije takav problem koji bi predsjednik jedne države trebao rješavati s rimskim biskupom. To su ipak problemi koje trebaju državne vlasti same riješiti s Crkvom s kojom zajedno te vlasti žive', kaže teolog Adalbert Rebić.

Benedikta XVI. predsjednik do sada nije imao priliku upoznati, a iako su neki mediji javili kako je to predsjednikov prvi službeni posjet Vatikanu, to nije istina. Stjepan Mesić, naime, već je službeno posjetio Vatikan gdje je s Ivanom Pavlom II. zajedno prošao kroz Milenijska vrata.