BORIS VUJČIĆ

'Politika HNB-a ostaje dosljedna, branit ćemo tečaj kune'

24.04.2016 u 19:28

Bionic
Reading

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a kazao je kako s rastom BDP-a dva posto ne treba biti zadovoljan jer je to relativno niska stopa u odnosu na ostale zemlje istočne Europe, ali da je dobro jer se temelji na zdravim temeljima

BDP raste na zdravim temeljima jer raste izvoz, a ne kao do sada samo potrošnja. Dobro je i da osim javnoga duga svi drugi dugovi padaju. Od Hrvatske se očekuju strukturne reforme i njih treba provesti u svim sektorima od javne uprave, pravosuđa, zdravstva. Reforme nemaju alternativu, one i kasne, zato imamo spor rast BDP-a', kazao je Vujčić.

Upitan što s prekomjernim deficitom i može li on pasti ispod tri posto, Vujčić je kazao da će deficit pasti do kraja ove godine, ali da bismo iz njega izašli, moramo smanjiti deficit i javni dug. To će pozitivno utjecati na kreditni rejting, ali to neće ići brzo. U ovom trenutku smo ispod investicijskog kreditnog rejtinga, treba nam nekog vremena da ga vratimo', pojasnio je guverner.

Smatra da se kad dođu dobre vijesti, odustaje od nepopularnih mjera, ali da se to ne smije dogoditi.

Upitan zašto kuna posljednjih tjedana jača, a još nije počela turistička sezona, kazao je da je to zato što Hrvatska ima suficit u odnosima s inozemstvom.

'Pritisak na aprecijaciju kune, s druge strane - povećavat će se i povlačenjem novca iz EU-a, ali će HNB ostati doljedan u zaštiti tečaja', zaključio je.

424314 ,423059 ,422665 ,422533