O LIJEPA, O SLATKA PAMETI

Dubrovačke starine mame turiste, a studenti pojačavaju dojam

24.04.2016 u 19:00

  • +10

Smart parking/Smart beach

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dura.hr

Bionic
Reading

Nije da sam baš brojio, ali onako odoka, u ovih 30 godina koliko dolazim na ljetni odmor u Dubrovnik bit će da sam učinio najmanje tri tisuće kilometara vrteći se po Starome gradu bezuspješno tražeći parking. Otprilike, četiri puta od Zagreba do Grada i ostane još kusura. Istina, nije da sam svaki put ostao kratkih rukava – našlo bi se jednom u 15 dana mjesta na Svetomu Jakovu – ali u svim ostalim slučajevima vratio bi se otkud sam i došao, što posebno veseli kad žuriš na neki koncert ili predstavu. A onda, kad sam već odustao od parkiranja u gradu, naletim na vijest kako je skupina mladih Dubrovčana smislila način da olakša do taj za odmor frustrirajući trenutak – smislili su Smart Parking!

Ono što je dosad iziskivalo složene obavještajne i kontraobavještajne akcije (iskrcaj ženu na Pločama, a djecu na Pilama da hvataju mjesto, a ti kruži sveudilj) ekipa iz Universal Industyja svela je na par klikova. To će reći da su svi simptomi stresa dok se spuštate prema Gradu – od neuroznog znojenja u ionako vrelom ljetnom ozračju, do glasnog psovanja onoga koji vam je u zadnjem trenu oteo bingo mjesto – mogu prestati kad na mobilnom telefonu imate njihovu aplikaciju: s njom na dlanu imate pokriven cijeli Grad, sva slobodna mjesta, a kad odaberete ono koje vam najviše odgovara aplikacija vas vodi do njega.

'Dubrovnik je uistinu jedna od težih slučajeva za rješavanje parkinga, vjerojatno i stoga jer je promet oko Staroga grada jednosmjeran, što će reći kad jednom uđete u vrtuljak, ako ne nađete mjesto, ne možete tako lako vani. Taj problem je bilo lako uočiti, jer on frustrira sve i domaće i pogotovo strance, a rješenje smo potražili u modernoj tehnologiji.

Koliko znam ono što smo ponudili, dosad nije upotrijebljeno nigdje na svijetu. Na parking mjesta ćemo postaviti senzore koji u stvarnom vremenu šalju informaciju na matični server te su one dostupne korisnicima u obliku interaktivne mape na mobilnim aplikacijama na kojima će se vidjeti sve informacije o parkingu, od cijene, besplatnih sati do uvjeta korištenja parking', kaže Petar Maruško, dvadesetšestogodišnji student i član Universal Industryija koji potpisuje priču Smart Parking.

Uz njega u tom timu hardveraša su Robert Kalačić, Hrvoje Lakić i Dubravko Jakovljević, svi su studenti preddiplomskih i diplomskih studija elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu, strojarstva, prometnih znanosti i studija akvakulture. Njihov projekt prošle godine dobio prvu nagradu na prvoj konferenciji Hackathon koju ju je organizirala DURA (Dubrovačka razvojna agencija), a čiji bi se koncept mogao predstaviti kao moderni prepjev Gundulićeve slavne himne slobodi koja sad u globaliziranom i multinacionalno kamufliranom kapitalu glasi 'o lijepa, o draga, o slatka pameti'.

DURA je 2007. osnovana i pokriva širok pojas tema: od jačanja gospodarstva kroz poticanje malog i srednjih, OPG-ova, novih oblika turizma i turističke ponude, zaštite okoliša kroz poticanje zelenih oblika prijevoza i uvođenja obnovljivih izvora energije, poticanje projekata razvoja civilnog društva, mladih i sporta. U toj priči osnovan je Poduzetnički inkubator 2012., a trenutačno u njemu djeluje 18 poduzetnika početnika (24 zaposlena).

Od njih su dva studentska startupa pod egidom Cityos Smart Dubrovnik, laboratorij u okviru kojeg djeluje sedam dubrovačkih studenata, a nakon ovogodišnjeg Hackahona očekujemo ulazak još dva startupa od pet članova. Osim ta dva startupa, u laboratoriju su još tri IT tvrtke u inkubatoru dok su ostali iz drugih raznoraznih djelatnosti. Od početka je kroz inkubator prošlo 29 tvrtaka/obrta.

Hackathon je pak zamišljen kao promocija i razvijanju projekta Smart City koji je Dubrovnk okitio titulom najinovativnijeg pametnog grada, u konkurenciji od 60 polisa. Zanimljivost Hackathona je i to što je 'slatka pamet' ovdje i turbo brza – projekti se smišljaju tijekom 48 sati, potom se prezentiraju, a žiri na licu mjesta ocjenjuje njihovu zanimljivost, provedivost te to koju korist od njih ima lokalna zajednica.

'Poučeni prošlogodišnjim uspjehom, i ove smo godine nastavili s organizacijom Smart City Startups Conference 2016, na kojoj smo okupili najpoznatije svjetske inovatore i eksperte u području pametnih gradova. Cilj nam je prenijeti znanje te motivirati građane da pokušaju izraditi rješenja za grad koristeći najnoviju dostupnu tehnologiju', kaže Marijana Puljas, stručna suradnica u DURA-i.

Dodaje kako DURA osim prostora i mentoriranja, pomaže i oko pitanja vezanih uz poslovanje, kao i kod informacija o dostupnim europskim fondovima, jer se poduzetni inovatori namjeravaju prijavljivati na njih.

Kakav je put od nagrade do zbilje?

Pametni parking od prošle godine učinio je prvi iskorak iz virtualnog svijeta u stvarni – na Pločana je ekipa iz UI-ja postavila prvi pilot-sustav na stvarnom parkiralištu.

'Zadovoljni smo funkcioniranjem mreže, njenom brzinom i čvrstoćom elemenata koji će biti na parkingu izloženi atmosferalijama i mogućim oštećenjima. Posebno nam je važna izuzetno dobra reakcija Dubrovčana, ali i turista, koji su iskazali veliko zanimanje. Drago nam je i da se za naš pametni parking zanimaju i drugi gradovi, primjerice, za njega je stigao upit iz Rijeke. Njegova vrijednost nije samo u šparanju živaca i smanjenju gužve, nego i ekološka - u smanjenju emisije ispušnih plinova', kaže Petar. Napominje kako svoj program nisu patentirali, jer to kod nas traje dugo i traži puno novca.

'Za pet godina koliko bi procedura trajala, sigurni smo da ćemo razraditi još pametniji sustav informiranja o pametnom parking. U svakom slučaju, proizvod je tu i na gradu je odluka hoće li s njim pokriti cijeli Dubrovnik. Montiranje je izuzetno jednostavno, osim programa i aplikacije, sve ostalo stoji na – tri šarafa', kaže Petar, objašnjavajući kako se zaštićeni senzor na parkirnom mjestu montira u par minuta, što će reći da mreža aplikacije slobodnog parkinga može u par dana pokriti cijeli Dubrovnik.

Priča o slobodnom parkingu tek je jedna od onih koju su iz UI-ja razvili a koja je našla primjenu u turizmu. Njihov startup, ali i projekti drugih sudionika, razvijaju proizvode kojima će pojednostavniti pristup gradskim uslugama, napraviti ih efikasnijim i korisnijim.

'Poznato je da rješenja Smart City pomažu gradu u nekoliko bitnih aspekata, kroz uštedu proračunskog novca, širenje i unapređenje ponude potrošačima te brigom za okoliš i održivost. Takvi projekti dugoročno značajno utječu na podizanje kvalitete i čine grad ugodnijim mjestom za život. Uvjeren sam da kad su građeni koji žive u jednom gradu zadovoljni razinom usluga, onda su i turisti', kaže Petar, spominjući još dva projekta: Smart Sprinklers, sustav koji se odnosi na u novi park u Gružu, čime će se u potpunosti modernizirati sustav navodnjavanja parka te montiranje solarne klupe za punjenje mobitela i tablet, male usluge bez koje je veliki i ozbiljni turizam - nezamisliv.


Universal industries nije jedini startup čije ideje nalaze primjenu u turizmu. Osim njih iz DURA-ina inkubatora izrastao je Enum software, u kojem su Ivan Brčić, Andrej Šarić i Dživo Jelić, studenti informacijskih tehnologija. Oni su pak razradili i uveli u primjenu Dubrovnik Card. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja nudi imati sav sadržaj iz brošure Dubrovnik Card, ali i dodatne, modernije mogućnosti, kao korištenje tehnologije iBeacon koja vrlo precizno određuje lokacije korisnika mobilne aplikacije i prikazuje informacije o objektima, zanimljivostima u njihovoj neposrednoj blizini.

Prevedeno, umjesto da hodate po Stradunu s raširenom kartom u rukama od koje ne vidite Sv. Vlaha i Zelence, u dlanu ćete imati mobitel koji će vam ukazivati kad je vrijeme da skrenete sa Straduna prema Prijekom, a kad da se vratite 'na se' u potrazi za novom gradskom krasotom. Taj je projekt osvojio drugo mjesto na natjecanju Hackathon Dubrovnik 2015. Besplatna aplikacija dostupna je za tri mobilne platforme, Android, iPhone te Windows Phone, a od ideje, prvog prototipa do realizacije projekta je prošlo više od šest mjeseci. U tom periodu razvijali su aplikaciju, otvorili IT startup ENUM Software.

Ove godine priča o pametnom gradu preselila se i do mora, riječ je o projektu pametne plaže, a potpisuju ga zajednički Josip Žmikić i Marin Desnica. Josip je mladi profesor informatike u Ekonomskoj školi, a ove godine je za svoju ideju ugodnijeg kupanja u gradu dobio drugu nagradu na Hachatonu.

'Ideja se bazira na odluci Vlade da sve naše plaže moraju kupačima omogućiti informacije od toga koja je temperatura mora, kolika je količina UV zračenja, kolika je vlažnost zraka… Mi smo mislili kako je ta meteorološka razina nedostatna, a isto tako od prve nama je bilo jasno da je zastaviti se samo na tome da te informacije budu ispisane na ploči ili na displeju na samoj plaži informatički prilično zastarjelo.

Moderni turizam sve više je okrenut tehnologijama koja informacije nude promptno iscrpno i na vrijeme, kakva je korist ako se ste se vozili sat vremena do plaže da biste zaključili kako je na njoj ogromna gužva!?' kaže Josip. Zato su on i kolega razradili aplikaciju koja osim uobičajenih podataka nudi i prikaz broja kupača na pojedinoj plaži, štoviše preko videoprikaza u streaming moći ćete statistički podataka vidjeti u živo. To pak znači da ćete vlastitim okom moći ocijeniti možete li na preostalom prostoru razvući svoj ručnik ili ćete odustati od te plaže.

'Dubrovnik je prepun prekrasnih plaža, ali je tijekom sezone baš ta informacija o napučenosti ključna. Nadamo se da će naša aplikacije razriješiti mnoge situacije koje nerijetko umjesto užitka donesu nervozu tipa one kad vam bolje polovica počne gunđati: A jesam li ti lijepo govorila da je na Banjama u ovo doba gužva! A mogli smo na Presidenta', smije se Josip. Napominje kako se isti princip može upotrijebiti u mnogim sličnim aktivnostima na otvorenom.

Budući da sam se ne jednom zatekao na Stradunu kad na vrata od Pila nahrupi moćna gomilica turista pripuštena s kruzera, već vidim primjenu za tu aplikaciju radnog naslova 'Smart Stradun'. Treba mi samo pametni programer pa da i ja istrčim na sljedećem Hackathonu.