IGRANO-DOKUMENTARNA SERIJA

HRT je 'Republiku' platio više nego 'Hrvatske kraljeve'

19.04.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Za 'Republiku', igrano-dokumentarnu seriju u šest nastavaka u produkciji HRT-a koja je televizijsku premijeru doživjela sinoć, javni RTV servis izdvojio je 14,7 milijuna kuna odnosno 2,44 milijuna po epizodi

Na projektu je, kažu nam na HRT-u, radilo gotovo tisuću ljudi, sašivene su stotine zahtjevnih kostima, a kombinacijom scenske gradnje i najmodernije računalne tehnologije izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera te uprizorene drevne bitke kako bi hrvatski i strani gledatelji upoznali povijest Dubrovnika.

Usporedbe radi, igrano-dokumentarna serija 'Hrvatski kraljevi', navode na HRT-u, koja je veličinom i opsegom projekta usporediva sa serijom 'Republika', stajala je dva milijuna po epizodi, a cijela serija od sedam nastavaka stajala je 14,3 milijuna kuna.

Višu cijenu za manje epizoda pravdaju činjenicom da su produkcijski troškovi u vrijeme nastanka igrano-dokumentarne serije 'Hrvatski kraljevi' bili znatno niži nego u vrijeme pripreme 'Republike'.

Scenarist i redatelj obiju serija je Božidar Domagoj Burić. Na HRT-i ističu kako se dodatna vrijednost obaju projekata ogleda u činjenici da je riječ o djelima trajne vrijednosti koja se mogu trajno emitirati i prodavati na svjetskome medijskom tržištu jer nisu povezana s određenim društvenim ili političkim procesom.

Na Prisavlju s ponosom ističu da su 'Hrvatske kraljeve' prodali u više od četrdeset država te su je dosad pogledali milijuni gledatelja diljem svijeta, a slično očekuju i za 'Republiku'.

424548 ,424675 ,424842 ,424928