NOVI DETALJI 'OPERACIJE SPICE'

Vlasnik Podravkinih dionica je Miroslav Kutle?

07.11.2009 u 19:41

Bionic
Reading

Tomislav Dragun, bivši revizor i broker Miroslava Kutle, tvrdi da je Fima, tvrtka koja formalno posjeduje Podravkine dionice na Malti, u vlasništvu Miroslava Kutle, javio je HRT

10,6 posto dionica Podravke u vlasništvu je tvrtke Fima Ami na Malti. Tvrtku na Malti osnovala je Fima Grupa, koja od rujna nosi ime - Pluris.

Član Nadzornog odbora Plurisa Kutlin je odvjetnik Rajko Mlinarić, koji tvrdi da Kutle nema nijednu dionicu. No nepoznati vlasnik dvaju skrbničkih računa otvorenih u Varaždinskoj banci posjeduje čak 40 posto dionica Plurisa.

Godinu dana uoči početka 'operacije Spice' Hrvatski fond za privatizaciju Fiminoj tvrtki Validus isplatio je 101 milijun kuna.

Istraga je, neslužbeno doznaje HTV, utvrdila da nikakvog neprijatelja ni neprijateljskog preuzimanja nije bilo, no ustanovljeno je da je Damir Polančec i bez 'operacije Spice' u četiri godine kao bivši Podravkin menadžer preuzeo opcijske dionice Podravke u vrijednosti od 10 milijuna kuna. U imovinskoj kartici je prijavio samo milijun.

10,64 posto dionica Podravke i dalje su u Fimi, tj. Plurisu. Jesu li te dionice i ostalih 65 posto iz 'plana Spice' trebali preuzeti Podravkini menadžeri, Kutle, ili nepoznati vlasnik skrbničkih računa? Istražitelji očekuju da bi odgovor morao znati Damir Polančec.

HTV je kontaktirao Polančeca da pokuša odgovoriti na nekoliko pitanja koja se tiču i Miroslava Kutle i 100 milijuna kuna koje je kao predsjednik Fonda za privatizaciju isplatio Validusu te devet milijuna kuna koje nije prijavio u imovinsku karticu. Rekao je da nije u mogućnosti odgovoriti. Ni Državno odvjetništvo ništa od ovoga nije željelo komentirati - iz DORH-a su tek rekli da su veoma zadovoljni tijekom istrage, koja se, kažu, širi i dalje od uhićenih menadžera.