JE LI DOVOLJNO?

Pijani vozač koji je zamalo pregazio oca i bebu u kolicima kažnjen s 18.800 kuna

18.04.2016 u 07:19

Bionic
Reading

Pijani vozač koji je u subotu u zagrebačkoj Ilici zamalo pregazio oca s tromjesečnim djetetom u kolicima, u nedjelju je pušten na slobodu nakon što mu je sudac za prekršaje izrekao novčanu kazna od ukupno 18.800 kuna te zabranu korištenja međunarodne vozačke dozvole B kategorije u iduće dvije godine, a mora platiti i sudske troškove.

Počinitelj prometne nesreće je srbijanski državljanin, a na sudu je priznao prekršaj i pokajao se te dobio maksimalnu novčanu kaznu za vožnju pod utjecajem alkohola u iznosu 15.000 kuna, objavila  u nedjelju navečer Hrvatska televizija. Dobio je i kaznu za izazivanje prometne nesreće s ozlijeđenom osobom, nevezanje pojasa i za nevažeću međunarodnu vozačku dozvolu, sveukupno u iznosu od 18.800 kuna. Izrečena mu je i mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole od dvije godine. Vozač je pušten.

Komentirajući u Dnevniku 3. HTV-a tu kaznu, koja je u javnosti ocijenjena blagom, odvjetnik Luka Lenić je rekao da se i načini vožnje mogu tretirati kao kazneno djelo. Postoji kazneno djelo koje se zove obijesna vožnja u cestovnom prometu i odnosi se na teško kršenje propisa o sigurnosti obijesnom vožnjom i alkoholiziranost veću od 1,5 promila alkohola u krvi, ili vožnju pod utjecajem droge ili psihoaktivnih lijekova. Za to je predviđena zatvorska kazna do 3 godine. No ako se netko prekršajno kazni, kao ovaj vozač, za kaznene sankcije, kaže, više nema mogućnosti.

Taj pijani vozač osobnog automobila, kojemu je utvrđena 1,77 promila alkohola u krvi, u subotu ujutro u Ilici je izgubio kontrolu nad vozilom, srušio stup semafora, popeo sa na nogostup i jurio prema muškarcu koji je u kolicima vozio tromjesečno dijete. Prisebni otac je gurnuo kolica ustranu i izmaknuo se i tako spasio život sebi i svome djetetu. Beba je pritom ispala iz kolica i lakše je ozlijeđena, a pomoć joj je pružena u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici.

Ta nesreća dogodila se samo nekoliko dana nakon što je pijani vozač ubio dvoje ljudi, također na nogostuipu,  na Kvaternikovu trgu u Zagrebu. Pijani mladić s 1,92 promila alkohola u krvi, a koji je dosad počinio čak 21 prometni prekršaj, automobilom je naletio na skupinu pješaka.