CVRKUT O MEDIJSKIM SLOBODAMA

Misteriozni sastanak veleposlanika: Hrvatska pod pojačanim nadzorom?

15.04.2016 u 21:15

Bionic
Reading

Veleposlanici država članica Europske unije i SAD-a akreditirani u Zagrebu okupili su se u četvrtak na sastanku posvećenom slobodi medija u Republici Hrvatskoj. Iako su veleposlanici putem društvenih mreža potvrdili svoje sudjelovanje na tom sastanku, detalji razgovora cure na kapaljku. Sudionici su dogovorili da sadržaj razgovora ne iznose u javnost, no s obzirom na njihove usklađene objave na Twitteru, jasno je da vladajućima žele poručiti to da se Hrvatska zbog situacije u medijima našla pod pojačanim monitoringom međunarodne zajednice

Tportal doznaje da je na sastanku, između ostalog, apostrofirano stanje na Hrvatskoj radioteleviziji i u Vijeću za elektroničke medije te da je razgovor zapravo bio neslužbena, 'interna razmjena' informacija i mišljenja o trenutnoj situaciji u hrvatskim medijima. To je i razlog zbog kojeg ovaj put u medije neće ići podrobnije informacije o susretu veleposlanika koji su svojim objavama na Twitteru ipak dali do znanja da snažno drže do slobode medija u Hrvatskoj i da se situacija pomno promatra. Informacije o sastanku objavili su veleposlanici SAD-a, Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije i Norveške.

Jučerašnji sastanak bio je, doznaje tportal, tek jedan od razgovora na tu temu koji će se voditi i ubuduće, a može se očekivati da će se pojedina veleposlanstva dodatno aktivirati po pitanju medijskih sloboda u Hrvatskoj. Podsjetimo, Hrvatska je u procesu pristupanja Europskoj uniji morala dosegnuti određene demokratske standarde, pri čemu su u području medija prilagođavani Zakon o HRT-u i Zakon o elektroničkim medijima, ali i Kazneni zakon u području zaštite slobode izražavanja, govora ili javnog nastupa te kažnjavanja javnog poticanja na nasilje i mržnju.

'Promatramo što se zbiva. Jako smo zainteresirani za stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj, osobito u svjetlu događanja u području medija u još nekim državama članicama Europske unije', kazao je izvor tportala.

Glas o sastanku stranih veleposlanika povodom situacije u hrvatskim medijima stigao je do tportala putem Twittera austrijskog veleposlanika Andreasa Wiedenhoffa, domaćina jučerašnjeg susreta. Wiedenhoff je u četvrtak rano poslijepodne javno obznanio da je upravo održan 'veoma zanimljiv sastanak s kolegama i prijateljima o medijskim slobodama', uz znakovit dodatak: 'Ključni prioritet u našoj vanjskoj politici.'

Na upit tportala o detaljima i sudionicima sastanka, kao i zamolbu da objasni zašto je u tom kontekstu poručio da su medijske slobode prioritet austrijske vanjske politike, Wiedenhoff je odgovorio da Austrija ima dugu tradiciju posvećivanja osobite pažnje medijskim slobodama širom svijeta. Austrija to čini u okviru Ujedinjenih naroda (uključujući Vijeće za ljudska prava), ali i u drugim forumima, poput Europske unije, osobito na polju zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a. U konačnici, po pitanju medijskih sloboda Austrija je angažirana i u bilateralnim odnosima, zaključio je Wiedenhoff, ne otkrivajući ništa o sadržaju i sudionicima sastanka.

Informaciju da je upravo austrijski veleposlanik bio domaćin sastanka otkrila je pak američka veleposlanica Julieta Valls Noyes, koja je za to Wiedenhoffu zahvalila u svom tvitu.