ĆORIĆ PRIKUPLJA POTPISE ZASTUPNIKA

'Ako Vlada podrži Vesnu Pusić, mi nećemo biti dio te Vlade'

15.04.2016 u 12:09

Bionic
Reading

HSP AS, točnije njihov zastupnik u Saboru Pero Ćorić, počeo je prikupljati potpise saborskih zastupnika koji podupiru dopis što ga namjeravaju uputiti Vladi, ali i stalnim članicama Vijeća sigurnosti, kako bi ih upozorio da Vesna Pusić nema legalitet i legitimitet da bude glavna tajnica UN-a

'Kada smo čuli izjavu premijera Oreškovića, odlučili smo da se od nje ograđujemo. Nitko s nama u HSP AS-u nije kontaktirao i pitao podupiremo li mi Vesnu Pusić. Ne podupiremo je ni za predsjednicu kućnog savjeta, a kamoli za glavnu tajnicu UN-a. Kao osoba nisam suicidalan, ali prije bih digao ruku na sebe nego za Vesnu Pusić. Birači nas za to nisu ovlastili i mislim da premijer mora biti oprezniji s takvim izjavama. Nismo nigdje našli ikakvog pisanog traga da je Vlada tako nešto donijela i bili bismo kategorički protiv toga', kazao je Ćorić novinarima u Saboru.

Podsjetimo, prije dva dana na pitanje novinara premijer Orešković jasno je rekao da Vesna Pusić ima potporu Vlade u kandidaturi za UN.

Tako nešto u HSP AS-u ne podržavaju te su počeli prikupljati i potpise zastupnika. Ćorić kaže da zasad ima potpise 18-ak zastupnika - od cijelog kluba njegove stranke, zastupnika HDZ-a poput Željka Glasnovića i Steve Culeja, Gorana Dodiga iz HDKS-a, ali i Ivana Mišića iz Mosta te manjinca Mirka Raškovića.

'Ne možemo Vesni Pusić oduzeti tu kandidaturu - ona je iskoristila vakuum jer ju je kandidirala tehnička vlada Zorana Milanovića, a domoljubna vlada je imala problema pri sastavljanju pa poslije nije bilo zakonskih uvjeta da joj oduzmemo kandidaturu. Ona je ostala kandidat i sada se predstavlja i lobira diljem svijeta, a mi joj na ovaj način oduzimamo legitimitet i legalitet', rekao je Ćorić.

'Osoba je to koja je 2001. kao dio vladajuće trećesiječanjske diktature Ivice Račana, uz potporu tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića, dala izjavu da je Hrvatska izvršila agresiju u BiH. To je nanijelo nemjerljivu i nepopravljivu štetu hrvatskoj diplomaciji i Hrvatskoj u svijetu', smatra Ćorić.

Ovakvim dopisom HSP AS ide i kontra mišljenja premijera. 'Lojalni smo partneri Domoljubnoj koaliciji, a izabrali smo Oreškovića, nije on nas. Izjave tog ranga su danas neprihvatljive. Ako je Vlada stala iza toga, mi nećemo biti dio te Vlade - ili neka nas izbace ili ćemo otići sami', rekao je Ćorić.

Po svemu sudeći, Ćoriću bi potpis mogao dati i Mostov Miro Bulj, a oglasio se na svom profilu na Facebooku. 'Vesna Pusić je osoba koja je nametnula morbidnu tezu da je Hrvatska agresor na Bosnu i Hercegovinu u Domovinskom ratu. To neshvatljivo djelovanje bilo je u najtežim vremenima Domovinskog rata. Zbog njezine teze Hrvatska i njeni građani u posljednjih 20 godina trpe nemjerljive štete. Dijelila je narod, kako tada tako i sada. Zbog toga Vesna Pusić nema legitimitet nigdje u svijetu predstavljati Republiku Hrvatsku!', napisao je Bulj.


U obranu Vesne Pusić stao je SDP-ov Peđa Grbin. 'Mislim da je kandidatura Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, bez obzira na to kako ona završila, dobra za RH jer je to prilika da na jednom tako važnom mjestu govorimo o nekim našim politkama i nekim našim stavovima, a oni koji ju bojkotiraju i ruše iz Hrvatske naprosto ne znaju što rade. Mislim da se tu premijer Orešković izdigao i pokazao da ipak s vremena na vrijeme zna postupiti kao predsjednik hrvatske vlade, a ne marioneta u nečijim rukama', rekao je Grbin.