SPLITSKA POSLA

Sjaši HDZ da uzjaši Kerumov HGS

08.11.2009 u 11:13

Bionic
Reading

Posljednja sjednica Gradskog vijeća u zgradi Banovine u Splitu drastično je podcrtala dojam o posvemašnjoj uzurpaciji zastupničke demokracije, bez obzira na to radi li se o pitanju Hajduka, Skladgradnje ili odnosa predsjednice Nevenke Bečić i njezinog brata, gradonačelnika Željka Keruma prema ostalim vijećnicima, pa i građanima Splita i svojim glasačima

Tijekom rasprave o stanju nogometnog kluba Hajduk, Kerum je, nakon izlaganja Joška Svaguše, predsjednika kluba, uzeo riječ i izrekao možda i ključnu rečenicu svoje vladavine. Braneći svoj odabir Svaguše, on je ustvrdio da se vlast tako ponašala i do sada. Ako se ima u vidu činjenica da je Kerumova lista svoj mandat i glasove dobila na političkoj platformi i obećanju o promjeni ponašanja u odnosu na HDZ, ali i na zalaganju za tradicionalne patrijarhalne kršćanske vrijednosti, lako je ustvrditi da su na oba pitanja trenutni gradonačelnik i njegov pokret obmanuli svoje birače.

Kroz olako prihvaćanje i priznanje načina ponašanja identičnog glavnim političkim strankama u Hrvatskoj, Kerum je svojim biračima neuvijeno poručio da su glupi i da se mogu kajati zbog svog odabira iduće tri i pol godine, do novih izbora. Jedan dio ih je svakako iz Torcide, no budimo realni, njih su vozali i prije, s manje ili više uspjeha. Ipak, ne radi se tu samo o navijačkim strastima i o naklonosti lokalnoj svetinji na koju se svi tako rado pozivaju, u pitanju je puno veći i opipljiviji ulog.

Stadion RNK Split


Prije svega, to je Stari plac u centru grada koji još uvijek nije statusno i vlasnički definiran i predmet je beskrajnih političkih transakcija. Da Željko Kerum planira svoj mandat iskoristiti za probitak svoje tvrtke, potvrdio je i njegov napad na tvrtku Skladgradnja u vlasništvu braće Žužul. Instiktom pit-bull terijera koji nepogrešivo osjeti kad je protivnik slab, obrušio se na njih u trenutku kad je Skladgradnja u centru korupcijskog skandala zbog upitne suradnje s Hrvatskim cestama, pa joj je manevarski prostor za protuudar maksimalno sužen.

Željka Keruma u napadu na tu tvrtku i njihove vlasnike ne vodi motiv obračuna s korupcijom, već puno konkretniji i prizemniji razlog. Braća Žužul su pravno na korak od privatizacije RNK Split, nogometnog drugoligaša koji je u posjedu vrlo vrijednih nekretnina u gradu. U susjedstvu Kerumovog Jokera je stadion i veliki prostor pomoćnih igrališta i parkiralište, prostor visoke vrijednosti i velikog potencijala u centru grada. Ono što je još zanimljivije je nekretnina tik do budućeg hotela Marjan Hilton na zapadnom dijelu splitske luke. Ta vrijedna nekretnina je osnovni motiv zalaganja gradonačelnika da svojina RNK Split postane vlasništvo grada, a s obzirom na to koliko je gradska vlast privatizirana, gradska svojina se automatski može smatrati svojinom tvrtke Kerum.

U kojoj mjeri se oni osjećaju kao vlasnici grada pod Marjanom, ilustrira način komunikacije predsjednice Gradskog vijeća Nevenke Bečić koja se olako zaboravi, pa se obraća vijećnicima kao poslovođa privatne samoposluge, što njezina funkcija u zastupničkoj demokraciji sigurno nije. O ponašanju i vokabularu njezinog brata je ionako već dovoljno rečeno. Možemo na kraju ustvrditi da smo umjesto Ivan Kureta iz HDZ-a dobili Željka Keruma ili, da parafrazirao narodnu mudrost, sjaši Kuret da uzjaši Kerum, ili stranački, sjaši HDZ da uzjaši HGS.