SUĐENJE GENERALIMA

Britanski general: Čermak gotovo bez ovlasti

06.11.2009 u 17:28

Bionic
Reading

General Čermak bio je 'nevjerojatno nekvalificiran' da na sebe preuzme neku vojnu dužnost, nije mogao zapovijedati vojskom i policijom, a nije bio ni klasičan zapovjednik zbornoga mjesta, rekao je na haaškome suđenju u petak svjedok obrane optuženoga hrvatskog generala Ivana Čermaka.

'Nisam našao nikakav dokaz da je ikad bio u vojsci i igrao ondje važnu ulogu. General je bio jer je bio pomoćnik načelnika za logistiku, a hrvatska je vlada to tako rješavala, ali nije imao nikakvo iskustvo koje bih ja očekivao od osobe koja će igrati aktivnu ulogu u Hrvatskoj vojsci. Bio je nevjerojatno nekvalificiran da na sebe preuzme neku vojnu dužnost', rekao je umirovljeni general britanske vojske Sir Jack Deverell.

Čermak je bio zapovjednik kninskoga zbornog mjesta, a po optužbi, imao je 'efektivnu kontrolu' nad vojskom i policijom u području grada i u blizini.

To bi bilo, smatra svjedok, u suprotnosti s konceptom 'jedinstva zapovijedanja' na kojem počivaju zapadne vojske, pa tako i hrvatska. Svjedok je obrazložio da jedinstvo zapovijedanja znači da vojska ima isti cilj, što se može postići samo ako jedna osoba ima jedan zadatak i mora znati komu zapovijeda i komu odgovara. 'Zapovjednik garnizona ne može izdati ili nametnuti zadaću postrojbi koja mu nije podređena samo zato što je ona slučajno na njegovu području', rekao je.

Na temelju vlastita iskustva kao zapovjednika zbornoga mjesta, svjedok je rekao da je nemoguće zapovijedati i policiji.

Gotovo je nemoguće da je Čermak mogao imati 'bilo kakvu operativnu kontrolu nad tim postrojbama' koje se spominju u optužnici, rekao je svjedok. On nije izdavao zapovijedi, niti je primao izvješća. 'Ne možete kontrolirati taktičke formacije koje su po definiciji raspršene po velikom terenu, a da im ne izdajete zapovijedi', a zapovijedi im ne možete izdati ako 'ne dobivate izvješća da biste analizirali situaciju'.'Nisam vidio dokaze da su one slale izvješća u zapovjedništvo kninskoga zbornog mjesta', kazao je Deverell.

Zborna mjesta, rekao je, strukture su karakteristične za mirnodopsko razdoblje, a Čermak 'nije bio klasičan zapovjednik zbornoga mjesta jer nije imao nikakvo iskustvo, a bio je previsoka čina za tu dužnost. Čermak je imao još dvije dužnosti, rekao je svjedok. Bio je i 'ad hoc administrator koji je trebao pomoći u normalizaciji u Kninu' i surađivati s međunarodnim organizacijama.

Normalizacija bi, drži svjedok, 'značila da je trebao sudjelovati na urbanoj revitalizaciji Knina, otvoriti trgovine, banke, vratiti civile', a to, rekao je, 'ne ulazi u opis poslova zapovjednika zbornoga mjesta'.

Kontakt-osoba za međunarodne organizacije, rekao je svjedok, Čermak je postao 'malo po inerciji'. On se 'ondje našao kao vrlo visoki časnik', a pripadnici međunarodnih organizacija 'uvijek traže najvišeg časnika na terenu i odmah pretpostavljaju da će ta osoba imati ovlasti koje bi im oni pripisali'.

'Imenovanje za zapovjednika zbornoga mjesta nije Čermaku dalo nikakve ovlasti koje treba da bi obavljao te druge dvije dužnosti', rekao je svjedok koji u ponedjeljak nastavlja svjedočiti u postupku protiv Čermaka, Ante Gotovine i Mladena Markača, optuženih za ratne zločine u 'Oluji' i nakon nje.