NATAŠA JOVIČIĆ:

'Zabrinuti smo što se preko žrtava radi ovakav kaos'

13.04.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Nataša Jovičić, ravnateljica Javne ustanove spomen-područja (JUSP) Jasenovac, izrazila je zabrinutost što se 'preko žrtava' Koncentracionog logora Jasenovac 'radi ovakav kaos'. U komunikaciji s tportalom ravnateljica Jovičić isprva nije bila osobito raspoložena komentirati to što će se na području bivšeg konclogora do kraja mjeseca održati, kako je najavljeno, najmanje tri komemoracije u počast stradalima u logoru Jasenovac, poručivši da i ona stoji iza izjave koju je u povodu toga u ponedjeljak dala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Nataša Jovičić bliska je suradnica predsjednice Grabar Kitarović, koja je dugogodišnju ravnateljicu Spomen-područja Jasenovac proljetos imenovala svojom posebnom savjetnicom za pitanja Holokausta. Već sama predsjedničina najava da će imati savjetnicu za pitanja Holokausta izazvala je tada prilično veliku nevjericu u Hrvatskoj, jer je negiranje Holokausta u Hrvatskoj zabranjeno, a hrvatski državni vrh kolektivno je komemorirao žrtve logora Jasenovac i činilo se da tu nikakvih dvojbi nema.

Predsjednica je, podsjetimo, naumila kooptirati Natašu Jovičić za savjetnicu upravo u tjednu kada je UEFA kaznila Hrvatsku zbog skandiranja 'Za dom spremni' na utakmici hrvatske nogometne reprezentacije protiv Norveške u Maksimiru. Na toj utakmici bila je i predsjednica, odjevena u hrvatski dres, a za primjerenu reakciju trebalo joj je puna dva dana, kada je na izravni upit novinara konačno apelirala na navijače da 'kad dolaze na utakmice, ne koriste povike koji vrijeđaju druge, govor mržnje kao i sve druge oblike vrijeđanja i rasizma'.

Predsjednica prekinula tradiciju kolektivnog komemoriranja žrtava

Godinu kasnije, primjerena reakcija u povodu skandiranja 'Za dom spremni' na utakmici Hrvatska - Izrael u Osijeku posve je izostala, uz cinično obrazloženje predsjednice da takve povike nije čula. Od utakmice u Osijeku prošlo je tri tjedna, a predsjednica je tek u ponedjeljak, nakon što su predstavnici naroda žrtava odbili nazočiti državnoj komemoraciji uz obrazloženje da aktualna vlast nije spriječila relativizaciju i revitalizaciju ustaštva, odlučila biti 'sasvim jasna'. 'NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim', poručila je predsjednica, neposredno nakon sastanka s posebnim izaslanikom SAD-a za pitanja Holokausta Nicholasom Deanom.

Predsjedničina namjera bila je osigurati kolektivnu komemoraciju u Jasenovcu, jer je najavljeni izostanak predstavnika židovskog i srpskog naroda ogolio opasni amaterizam nove hrvatske vlasti, koji je eskalirao u popriličan skandal po novu hrvatsku vlast. Kolinda Grabar Kitarović i dalje sipa fraze o potrebi prevladavanja 'podjele po ideološkim pitanjima', iako je upravo ona prošle godine prekinula dugogodišnju tradiciju kolektivnog komemoriranja žrtvama, otišavši u Jasenovac u vlastitoj režiji.

Nataša Jovičić u potpunosti je tada podržala takvu predsjedničinu odluku, objasnivši da je predsjednica 'postupila onako kako se to danas radi u svijetu' - inzistiranjem na tišini, pijetetu prema žrtvama i polaganju cvijeća, dok su govori svedeni na minimum. U utorak, zamoljena da komentira najave održavanja čak tri komemoracije za žrtve u Jasenovcu - uz službenu komemoraciju 22. travnja, Koordinacija židovskih općina održat će komemoraciju 15. travnja, a antifašisti 24. travnja - predsjedničina savjetnica Jovičić poručila je da se tu nema što više reći. Državna komemoracija koju Spomen-područje Jasenovac kao državna ustanova organizira s Hrvatskim saborom kao pokroviteljem održat će se u petak, 22. travnja u 11 sati, 'doći će državni vrh, gotovo svi predstavnici Roma i mnoge srpske udruge iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Predsjednica Republike dala je jučer jasnu izjavu iza koje stoji cijeli Ured pa tako i ja', poručila je Jovičić tportalu SMS-om u utorak.

Na dodatan upit nije li predsjedničina izjava ipak zakašnjela te podsjetnik da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović prije godinu dana problematizirao državno pokroviteljstvo nad komemoracijom u Jasenovcu, ustvrdivši da se ista zloupotrebljava za rehabilitaciju jugoslavenskog komunizma, Jovičić je odgovorila da će detaljnu analizu situacije dati 'svi zajedno nakon komemoracije'.

'Nadamo se najboljem, no zabrinuti smo što se preko žrtava radi ovakav kaos. Mislim da mrtvi to nisu zaslužili, no široka hrvatska javnost osuđuje takve podjele pa nam šalju pozive podrške što mi je posebno drago i zahvaljujem svima koji nas nazivaju i podržavaju te najavljuju svoj dolazak 22. travnja', napisala je Jovičić.

Podsjetimo, kao razlog za odluku o nesudjelovanju na komemoraciji žrtvama logora Jesenovac, Koordinacija Židovskih općina u Hrvatskoj navela je odgađanje imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac, neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja te dnevno politička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.

Prošlog tjedna, ravnateljica Jovičić izrazila je žaljenje zbog odluke Koordinacije židovskih općina i nadu da će se ta odluka ipak promijeniti. 'Meni je beskrajno žao zbog toga. O razlozima koje navode treba se razgovarati, ali komemoracija nije mjesto za to', kazala je Jovičić Hini.

Objasnila je da 'nezadovoljstvo postavom Muzeja traje već dugo'. Podsjetimo, Koordinacija židovskih općina smatra da aktualni postav ne prikazuje punu istinu o holokaustu i strahotama NDH te da ublažava istinu o ustaškom režimu.

Jovičić je navela da je o problematici čak pet sati razgovarala s ministrom Hasanbegovićem, te najavila da će on u Jasenovac doći i prije same komemoracije 22. travnja.

Što se pak tiče odgađanja imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac, objasnila je da je problem u tome što nisu donesene izmjene zakona o spomen-području kojima bi se regulirao način izbora članova Savjeta i kome je on odgovoran. Komentirajući 'relativizaciju i revitalizaciju ustaštva' kao razlog za najavljeni izostanak s komemoracije, Jovičić je rekla da za to nije kriv JUSP Jasenovac već je to širi društveni problem za koji treba naći rješenja i tema za razgovor na razini ministarstava i stručnih okruglih stolova.