PALA ODLUKA

Romi ipak idu na službenu komemoraciju u Jasenovac

12.04.2016 u 13:54

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji u parlamentu predstavlja romsku i židovsku manjinu, odlučio je, potaknut odlukom Saveza Roma u RH Kali Sara, otići na komemoraciju koju organizira Spomen-područje Jasenovac 22. travanja. Drugim riječima, Kajtazi se kao predstavnik romske zajednice neće pridružiti komemoraciji koju organizira Koordinacija židovskih općina, niti onoj koju će 24. travnja pohoditi Savez antifašističkih boraca te Srpsko narodno vijeće

Zaključak da bi trebalo, kao i prethodnih godina, ići na komemoraciju 22. travnja, koju organizira Spomen-područje Jasenovac, donio je, pojasnio je na press konferenciji u Saboru zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, Savez Roma u RH Kali Sara, a on je takav zaključak odlučio poštivati.

'Moj odlazak u Jasenovac i ove, kao i svake godine, obilježen je mojim poštovanjem prema svakoj žrtvi tadašnjeg režima. Molim da se odluka romske zajednice ne politizira i ne stavlja u kontekst dnevnopolitičkih prepucavanja. Ističem da mi je jako žao da je uopće došlo do ove situacije i da romska zajednica na ovaj način mora opravdati svoj stav koji se do sada nije mijenjao. Stav je romske zajednice da se počast svim stradalima u Jasenovcu mora odati 22. travnja, ali isto tako ističem činjenicu da je stav romske zajednice kako se stradanje Roma mora obilježiti i 2. kolovoza na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta', kazao je Kajtazi.

Napomenuo je kako uvažava stavove dijela židovskih organizacija, kao i dijela srpskih organizacija. 'Poštujem odluke židovskih i srpskih organizacija, kao i stavove veleposlanice Izraela u RH, te dijelim njihovu zabrinutost vezano za događaje zbog kojih su otkazali svoj dolazak na komemoraciju u Jasenovac. Dijelim i zabrinutost dijela spomenutih organizacija jer još uvijek nije došlo do imenovanja Savjeta Spomen-područja Jasenovac te jer se i to pitanje nepotrebno politizira. Uvažavajući spomenute stavove dijela srpskih i židovskih organizacija, ističem da oni nisu predstavnici cjelokupne populacije srpske i židovske nacionalne manjine u RH, čemu ja moram težiti kada govorimo o židovskoj nacionalnoj manjini u odnosu na moju funkciju u Hrvatskom saboru', rekao je Kajtazi, koji u Saboru predstavlja 12 nacionalnih manjina, a među njima i židovsku.

Podsjetimo, Koordinacija židovskih općina u RH donijela je odluku kako ove godine neće sudjelovati na službenoj komemoraciji zbog relativizacije ustaštva, stoga će svoju komemoraciju održati 15. travnja. Od sudjelovanja u službenoj komemoraciju odustalo je i Srpsko nacionalno vijeće koje će se pridružiti komemoraciji koju 24. travnja organizira Savez antifašističkih boraca i antifašista, a koji se također odlučio na bojkot službene komemoracije.

S obzirom na to da Kajtazi, kao zastupnik manjine u Saboru, uglavnom nastupa zajednički s većinom ostalih manjinaca, novinari su ga upitali je li odluka da ipak ode na službenu komemoraciju povezana sa spekulacijama da se želi pridružiti saborskom klubu Bandićevih zastupnika. 'Nemam pojma o tome. S Bandićem nisam razgovarao', kazao je Kajtazi

Na pitanje slaže li s Koordinacijom židovskih općina i SNV-om da u društvu dolazi do relativizacije ustaštva, Kajtazi nije direktno odgovorio. 'Nedavno sam obišao Jasenovac. Ako me ovaj dio organizacija židovske i srpske manjine pozove, ja ću, kao Veljko Kajtazi, doći i u Jasenovac 15. travnja i 24. travnja i 28. travnja i bilo koji drugi datum', kazao je Kajtazi.


424078,423994,423958,423919