ČAČIĆ POKREĆE INTERPELACIJU

'Rad na određeno se zloupotrebljava! To je zločin prema novim generacijama!'

12.04.2016 u 11:57

Bionic
Reading

Ukoliko Sabor podrži interpelaciju koju je danas predstavio čelnik Reformista Radimir Čačić, Vlada će imati rok od tri mjeseca da zakonskim rješenjem odredi u kojim djelatnostima i u kojim granama će biti dopušteno zapošljavanje na određeno bez ograničenja ili s minimalnim postotkom ograničenja. Naime, Čačić je iznio podatak prema kojem u zadnje četiri godine udio novozaposlenih na određeno vrijeme u odnosu na ukupan broj novozaposlenih u istom razdoblju iznosi čak oko 93 posto

Čačić i Reformisti traže da Vlada poduzme hitne mjere kako bi se zaustavio negativan trend koji utječe na budućnost mladih i njihovo planiranje života.

'Prema Eurostatu, Hrvatska je u 2014. imala 17 posto zaposlenih s ugovorima na određeno vrijeme u odnosu na sveukupan broj sklopljenih ugovora o radu. S obzirom na to da je u Europskoj uniji taj postotak u istom razdoblju bio 14 posto, to samo po sebi ne bi bilo alarmantno. No ako pogledamo podatke u Hrvatskoj u posljednje četiri godine, onda vidimo da ti podaci doista jesu alarmantni. Od 2012. do 2015. udio novozaposlenih na određeno vrijeme u odnosu na ukupan broj novozaposlenih u istom razdoblju iznosi čak oko 93 posto', upozorio je Čačić na press konferenciji u Saboru.

Zapošljavanje na neodređeno, dodaje, gotovo je u potpunosti nestalo, a posljedice su socijalna segregacija te ugrožavanje kontinuiteta provedbe politike prema mladima u okolnostima 'brutalnog izigravanja radnog zakonodavstva'.

U Zakonu o radu, kaže, stoji da je rad na određeno iznimka. 'Što je iznimka? 93 posto? Kako bi rekla braća Srbi, promašili smo ceo fudbal', kaže Čačić.

Mladima, dodaje, treba dati šansu da se zaposle, da podignu kredite i dati im šansu koja će eliminirati mogućnost da odu iz Hrvatske. 'Ne idemo protiv poduzetnika, nego ih samo vraćamo u okvire koji nisu zlouporaba, a ovo je zlouporaba i ucjena građana koji dolaze na tržište rada. Zločin je prema građanima i novim generacijama te direktna šteta za gospodarstvo', kazao je Čačić.

Reformisti, kako bi interpelacija bila uvrštena u dnevni red, moraju prikupiti 10 posto potpisa svih zastupnika i s time počinju već sutra. 'Ovo nije pitanje ljevice i desnice. Računamo na potpise svih', kazao je Čačić.