INTERPELACIJA O ŠVICARCIMA

Milanović: Kada neće Vlada, SDP im predlaže rješenje problema

12.04.2016 u 10:59

Bionic
Reading

SDP je priskočio vladi Tihomira Oreškovića u pomoć zatraživši u svojoj interpelaciji da Sabor podrži rješenje konverzije kredita i zaduži Vladu da podnese izvješće o učincima konverzije, istaknuo je predstavljajući interpelaciju o radu Vlade zbog nereagiranja na pokretanje arbitraže oko kredita u švicarcima bivši premijer Zoran Milanović, a s bivšim ministrom financija Borisom Lalovcem tim povodom održao je konferenciju za medije u sjedištu stranke na Iblerovu trgu

Razlog za interpelaciju su postupci arbitraže koje banke pokreću protiv Republike Hrvatske na međunarodnim sudištima, kazao je Milanović na konferenciji za medije, koju se moglo i uživo pratiti na N1 televiziji, te dodao: 'Predlažemo aktivne mjere za pomoć Vladi jer vidimo da se međusobno ne mogu dogovoriti.'

Bivši je premijer podsjetio da je Sabor jednoglasno usvojio izmjene dva zakona koja uređuju konverziju kredita u švicarcima te da je Ustavni sud odbio zahtjev banaka za privremenom obustavom tih zakona, a istaknuo je kako interpelacijom traže da Sabor podrži rješenje konverzije kredita i zaduži Vladu da u roku od 60 dana podnese izvješće o učincima konverzije.

SDP interpelacijom predlaže i da Sabor Vladu obveže da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu u postupku koji su protiv Hrvatske pokrenule banke zbog konverzije kredita u švicarskim francima te da pokrene postupak za izlazak iz dvostranih ugovora o uzajamnoj zaštiti ulaganja potpisanih drugim članicama prije ulaska Hrvatske u EU.

'Kad neće Vlada, mi im interpelacijom predlažemo kako da riješe ovaj problem. Nikada nismo sjedili i čekali da se stvari dogode same od sebe, a ova Vlada je spora i ne radi ništa', upozorio je Milanović i naglasio: 'Postupci arbitraže koje banke pokreću pred međunarodnim sudištima u skladu sa starim ugovorima danas su, po svemu što znamo, po stajalištima Europskog suza pravde u Luxembourgu i Europske komisije ništavni'.

'Ovdje predlažemo aktivne mjere i to vrlo logično posložene. Sada samo treba biti minimalno aktivan i poduzeti određene mjere te osujetiti ovaj pokušaj banaka koje se pokušavaju izboriti za nešto za što misle da je njihovo pravo, a mi mislimo da nije', kazao je Milanović.

Istaknuo je kako SDP smatra da će se rizik stambenih kredita s vremenom morati izbalansirati između građana i banaka, a njegov stranački kolega i bivši ministar financija Boris Lalovac kazao je da Vlada može koristiti porez na kreditnu aktivu kao krajnji instrument, ovisno o razvoju događaja. Takav porez, naime, postoji u brojnim državama, i Vlada, istaknuo je, ima instrumente da zaštiti građane i proračun.

Najave da će se sve urušiti zbog konverzije kredita pokazale su se potpuno neistinitima, poručio je Lalovac i najavio da će biti aktivni u rješavanju cijelog skupa problema vezanih uz stambeno kreditiranje.

Nikad nismo išli đonom na banke, svjesni smo da bez banaka nema kredita, dodao je Milanović i upozorio da se nevidljiva ruka tržišta pretvara u nevidljivu kuku tržišta - Kapetana Kuku - te se založio za prebacivanje kredita u kune, dodavši da i sam razmišlja o tome.

Mislimo da će ovo također potaknuti potrošnju i rasterećenje dohotka hrvatskih građana, rekao je Lalovac, dodajući da će se smanjiti nenaplativi krediti i zaključio: 'Mislimo da je ovo win-win situacija za poslovne banke i građane.'

Ponukan novinarskim pitanjima, Milanović se osvrnuo i na ostale političke aktualnosti, među kojima i na pitanje komemoracije u Jasenovcu, no upitan na koju će doći od dvije komemoracije u bivšem ustaškom logoru, Milanović nije odgovorio, a što je sve kazao na tu temu možete pročitati ovdje

Vlada luta, nema koordinacije, a predsjednik Vlade nema autoritet, upozorio je Milanović te komentirao najave oko sustava zdravstva koje dolaze u posljednje vrijeme kazavši da sve vodi kaotičnoj privatizaciji zdravstva čemu se protivi.