KORIŠTENJE DRŽAVNE IMOVINE

Država doseljenicima želi naplatiti dug za nedefiniranu najmaninu

11.04.2016 u 11:39

Bionic
Reading

Više od 400 doseljenika koji žive u državnim kućama i stanovima u Kninu dobilo je ugovor o najmu državne imovine u kojoj žive dulje od desetljeća i ne smatraju spornim što bi ubuduće trebali plaćati zaštićenu najamninu, ali su uznemireni jer im država pokušava naplatiti i dug za najamninu koja nikada uopće nije bila definirana, javlja HRT

Čini se da država od 4.500 ljudi diljem Hrvatske traži da potpišu ponuđeni ugovor- uz koji nudi i sporazum o plaćanju duga za čiji nastanak je sama kriva, javlja HRT pokazujući apsurdnost situacije na primjeru obitelji Brčina i Zore.

Obitelj Brčina već 11 godina žive u državnoj kući, a trebali su plaćati i najam, ali ugovor nikada nisu potpisali. No, država im sada nudi ugovor o najmu, koji odbijaju potpisati jer ih obvezuje da plate i sve nastale dugove.

Niti Nenad Zore ne želi potpisati ponuđeni ugovor jer kako upozorava: 'Normalno bi bilo da se plaća najam od prvog dana, moglo bi se napraviti pet ili 20 zgrada koliko nas ima u Kninu a ono se napravilo da se sad vata ki u mutnome, tko što uspije uvatit, uvati'.

Iz nadležnih institucija pak, navodi HRT, poručuju da je 'riječ o ugovorima o najmu u kojem u prvom članku utvrđujemo vrijeme stupanja u posjed nekretnine i jednako tako utvrđujemo da ćemo posebnim sporazumom riješiti problem neplaćenih iznosa', rekla je Brankica Alujević Grgas, glavna tajnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

No upravo to i jest ono što plaši doseljenike - da država želi naplatiti dug i za sve protekle godine korištenja državne imovine što, međutim, neće moći, rekao je HRT-u odvjetnik Paško Višić s obzirom na to da su 'zaboravili' s doseljenicima pri njihovu useljavanju potpisati ugovor o najmu: 'Ugovor mora imati dva bitna elementa, To je predmet ugovora u ovom slučaju korištenja stana i mora imati cijenu najamnine. Ta cijena ako nigdje nije utvrđena ona se ne može ni tražiti. Pogotovo se ne može tražiti retroaktivno'.