IZBORI U SDP-u

Milanović nakon pobjede: Bila je žestoka utakmica, ali varaju se oni koji misle da je SDP oslabljen

04.04.2016 u 09:15

Bionic
Reading

Zoran Milanović novi je stari predsjednik SDP-a. Na unutarstranačkim izborima u SDP-u odnio je premoćnu pobjedu nad izazivačem Zlatkom Komadinom i osvojio još jedan četverogodišnji mandat na čelu najveće oporbene stranke u Hrvatskoj. Komadina je priznao poraz prije objave službenih rezultata i čestitao protivniku. Na pitanje što dalje, kratko je odgovorio: 'Ništa, dat ću izjavu, čestitati protivniku i idem za Rijeku'

Zoran Milanović i Zlatko Komadina točno u 21 sat pojavili su se pred novinarima i pred pedesetak SDP-ovaca koji su se okupili u stranci.

Komadina
je odmah čestitao Milanoviću i pružio mu ruku. 'Čestitam Zoranu Milanoviću na izboru za predsjednika SDP-a. I ranije sam rekao: dva su kandidata, ali treba biti jedan SDP. Žao mi je što članovi SDP-a nisu glasali za promjene, ali Zoran Milanović je pošteno dobio izbore', rekao je Komadina i dodao kako sebe i dalje vidi u SDP-u, u 'savjetodavno - borbenoj ulozi'. Zaradio je pljesak i skandiranje okupljenih: 'SDP, SDP!'

Zoran Milanović zahvalio se na povjerenju. 'Bila je fer, žestoka utakmica, međutim, tko god misli da je ovo oslabilo SDP, grdo se vara. Podijelili se nismo jer kod nas, kada su vrijednosti i politike u pitanju, razlike ima jako malo. Ima ih, ali jako malo. Mi nismo monolit, koji se, kada ga udariš nečim tvrdim, pretvori u prah. Mi smo stijena, dalmatinska, primorska, možeš otkinuti komadić, ali ostaje ono zdravo i jako. Ovo je bilo održavanje mentalnog i mišićnog tonusa za borbu za vlast. Živio SDP, živjela Hrvatska!' poručio je Milanović.

Šef središnje izborne komisije Vedran Lendić potvrdio je da još nisu izbrojani svi listići, ali da se na 70 posto prebrojanih listića može reći da je omjer 60 naprema 40 u korist Zorana Milanovića. S obzirom na sredine iz kojih dolaze listići koji su prebrojani, Lendić kaže da ne očekuje promjenu rezultata. Službeni rezultati, potvrdio je, bit će objavljeni u ponedjeljak. Što se tiče nepravilnosti o kojima se pričalo tijekom dana, Lendić je zaključio da prigovori očito padaju u vodu s obzirom na to da je Zlatko Komadina priznao pobjedu Zorana Milanovića.

Ni Davor Bernardić ni Rajko Ostojić, koji su gorljivo podržavali Komadinu, ne boje se odmazde nakon poraza njihova favorita. Bernardić također ne smatra da bi trebao dati ostavku na mjesto čelnika zagrebačkog SDP-a s obzirom na loš rezultat njegova kandidata u Zagrebu.

Čestitam Zranu Milanoviću. Očito da ljudi u SDP-u ne žele promjene. I to je to. A podnijet ću ostavku ukoliko izgubim lokalne izbore. Kada izgubite izbore među građanima onda podnesete ostavku. Ostavku ću podnijeti ako izgubim na izborima među građanima', rekao je Bernardić.

Rajko Ostojić, koji je na izborima za predsjednika te stranke podržavao Zlatka Komadinu, poručio je u subotu navečer kako se ne boji revanšizma te dodao da je u SDP ušao zbog socijaldemokracije, na poziv Ivice Račana, a ne 'kao neki koji su u stranku ušli 15 dana prije nego što je pobijedila na izborima'.

'Zašto bih se bojao revanšizma? Članovi su odlučili i to treba poštovati. I sada bih ponovio sve što sam rekao zadnja dva mjeseca. Nemam se kome što ispričati jer nisam nikoga vrijeđao. Čuo sam da su se neki ispričali! Vjerojatno imaju razloga za to', kazao je Ostojić.


Prema informacijama koje je novinarima dao Siniša Hajdaš Dončić, na izbore je izašlo 20.000 članova od njih 37.000.

'Mi smo i više nego zadovoljni koliko su naši članovi izašli na izbore. Izabrali su Milanovića, nema nikakvih podjela i nema gubitnika. SDP je najveća hrvatska stranka, jedina koja provodi izbore na ovaj način. Tijekom izbora postoje povišeni tonovi i emocije jer, k vragu, ako nema strasti i erosa, ne treba se baviti politikom', rekao je Hajdaš. 

'Očekivali smo ovakav rezultat, ovakav omjer i pobjedu Zorana Milanovića. Sada očekujem da se SDP okrene pripremi za parlamentarne izbore, pred nama su lokalni izbori. SDP je jaka stranka i jedina alternativa Domoljubnoj koaliciji', rekla je novinarima Milanka Opačić.

Upitana hoće li biti podjela, poručila je da očekuje da se svi okrenu pripremi za izbore. 'U SDP-u je uvijek bilo mjesta za one koji su pozitivni i koji žele raditi na korist jačanja SDP-a', rekla je Opačić.

Podsjetimo, Milanovićeve pristaše počele su se hvaliti pobjedom preko Facebooka vrlo brzo nakon zatvaranja birališta, a i sam Milanović oglasio se na toj društvenoj mreži proslavljajući pobjedu znatno prije zakazanog vremena za objavu službenih rezultata, napisavši: 'Nema prevare, nema predaje. Hvala vam svima!' Među prvima su u središnjicu stranke na Iblerovu trgu, nakon što je već bio poznat rezultat, stigli Milanovićevi simpatizeri Nenad Stazić i Mihael Zmajlović

Mirando Mrsić se također oglasio na Facebooku gdje je napisao da su u SDP-u ponovno pokazali koliko su velika, jaka i napredna stranka. 'Izabrali smo naš smjer, izabrali smo Zorana Milanovića, izabrali smo predsjednika koji će nas sve zajedno povesti u nove pobjede. Nakon Konvencije, za dva tjedna, jedinstveno moramo uprijeti kako bismo na izborima koji dolaze građankama i građanima Hrvatske ponudili viziju i put u bolju budućnosti', napisao je Mrsić. Na izborima je imalo pravo glasa oko 37 tisuća članova SDP-a na više od 500 biračkih mjesta diljem Hrvatske. 

KAKO JE SVE TEKLO

Neslužbeno se govori da je Milanović prema zasad prebrojenim glasovima u vodstvu s osvojenih oko 62,47 posto.

Nema prevare, nema predaje. Hvala vam svima!

Posted by Zoran Milanović on Saturday, April 2, 2016

Prema informacijama iz Milanovićeva stožera, dosadašnji predsjednik vodi u Zagrebu s 53 naprema 47 posto. Milanović je, prema potpunim podacima koje je objavio Arsen Bauk na svom Facebook profilu, sa svih mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji dobio 1533, a Zlatko Komadina 696 glasova. U Osječko-baranjskoj županiji Milanović vodi svugdje osim u Našicama, dobio je ukupno 491, a Komadina 164 glasa. U Krapinsko-zagorskoj županiji Milanović uvjerljivo pobjeđuje s čak 82 posto. Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac je na Facebooku napisala da je Milanović pobijedio u zadarskom ogranku SDP-a s 83 posto. 

Neslužbeni podaci govore i o slabom odazivu u Rijeci gdje je Komadina ostvario minimalnu pobjedu. U svojoj utvrdi Komadina je osvojio 212, a Milanović 147 glasova članova SDP-a.  U Komadininom stožeru se nitko ne javlja novinarima. Aleksandra Kolarić, koja je podupirala Zlatka Komadinu, priznala je poraz na Twitteru.


Podsjetimo, na izbore za predsjednika SDP-a po načelu jedan član-jedan glas imalo je pravo izaći 37.000 članova, no na kraju je na birališta izašlo tek njih 20.000. Glasovalo se na biračkim mjestima po općinskim i gradskim organizacijama SDP-a, osim u Zagrebu, gdje se glasuje i po mjesnim organizacijama.

Na više od 500 biračkih mjesta sjedili su birački odbori u kojima su tri člana imenovana od strane izborne komisije, dok uz njih i svaki kandidat ima pravo imenovati po jednog člana biračkog odbora. Upravo zato, pojasnili su nam u SDP-u, na izborima nema promatrača jer svaki kandidat može izabrati i svog člana u birački odbor, koji onda ima veće ovlasti nego što bi ih imao promatrač. Eventualne prigovore izborna komisija rješavat će po zaprimanju, odnosno ne postoji nikakav žalbeni rok.